NACIONALNI DEBALANS U DRŽAVNOJ INSTITUCIJI: Bošnjaci definitivno izgubili poziciju u SIPA-i

Prema analizi nacionalne zastupljenosti Bošnjaka je manje za 56 nego što im pripada, Srba je više za 70, a Hrvata za 11, dok iz reda ostalih nedostaju 24 uposlenika.

  • Politika

  • 22. Avg. 2023  

  • 0

Dalibor Milošević, aktuelni savjetnik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Darka Ćuluma, imenovan je za komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, a nakon što je u februaru za direktora DKPT-a imenovan Enes Karić ta pozicija je ostala upražnjena. Milošević će dužnost komandanta preuzeti 1. septembra.

Već smo pisali da je od pet rukovodećih pozicija u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) samo na jednoj Bošnjak.

Direktor SIPA-e je Darko Ćulum, zamjenik direktora je Zoran Galić. Nakon što je smijenjen šef Kriminalističko-istražnog odjela Vahidin Šahinpašić umjesto njega privremeno bio postavljen Žarko Kalem. Šef KIO-a bit će Suad Hasanović, prenose Vijesti.

Kada je Karić preuzeo funkciju na njegovo mjesto kao v.d. postavljen je Zdravko Pajić.

Načelnik Regionalnog ureda Sarajevo je Edin Malkić, a on je zainteresiran za drugu poziciju unutar SIPA-e. Ukoliko bi Malkić preuzeo drugu poziciju, pitanje je da li bi na njegovo mjesto ponovo mogao doći Bošnjak zbog malog broja Bošnjaka sa potrebnim činom.

Nacionalni disbalans koji je u ovoj državnoj policijskoj agenciji nastao još u vrijeme Gorana Zubca koji je smijenjen sa pozicije direktora, nikada nije ispravljen. Ni u vrijeme Perice Stanića, a pogotovo ne u vrijeme Darka Ćuluma. Upravo za vrijeme Perice Stanića Milošević je također bio v.d. komandanta Jedinice za specijalnu podršku. Riječ je o čovjeku koji je prošao niz obuka, a školovao se i u SAD.

Godinama se na upražnjene rukovodeće pozicije u SIPA-i, usljed penzionisanja ili odlaska iz Agencije, postavljaju najviše rangirani službenici u organizacionim jedinicama, a da se nije vodilo računa o nacionalnom balansu koji je već godinama narušen.

U martu ove godine od 741 uposlenog u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu 315 je Bošnjaka i to 245 policijskih službenika, 23 državnih službenika i 47 zaposlenika.

Srba je 298 od kojih 203 policijska službenika, 35 državnih službenika i 60 zaposlenika.

U SIPA-i je 125 Hrvata i to 104 policijska službenika, sedam državnih službenika i 14 zaposlenika, dok je iz reda ostalih troje uposlenika i to dva policijska službenika i jedan zaposlenik.

Rukovodećih policijskih službenika - načelnici organizacionih jedinica je 51 od čega Bošnjaka 20 i to pet rukovodećih i 15 šefova unutrašnjih organizacionih jedinica. Srbi su na 17 pozicija i to četiri rukovodeće i 13 šefovskih pozicija. Hrvati su na dvije rukovodeće i na deset pozicija šefova unutrašnjih organizacionih jedinica

Kada je riječ o nacionalnoj zastupljenosti državnih službenika na pozicijama u SIPA-i Bošnjaci su na četiri pozicije (dva rukovodeća državna službenika i dva šefa organizacionih jedinica), Srbi na šest (dva rukovodeća i četiri šefa unutrašnjih organizacionih jedinica), a Hrvati imaju jednu poziciju šefa unutrašnje organizacione jedinice, dok iz reda ostalih nema niko na rukovodećim pozicijama. Dakle Bošnjaci i Srbi imaju po 24 rukovodeće pozicije, a Hrvati 14.

Prema analizi nacionalne zastupljenosti Bošnjaka je manje za 56 nego što im pripada, Srba je više za 70, a Hrvata za 11, dok iz reda ostalih nedostaju 24 uposlenika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...