PROCESOM RUKOVODI DAVOR SAVČIĆ POZNATIJI KAO "VUK": Rusi prave jedinicu koju će činiti srpski dobrovoljci

Procesom rukovodi Davor Savčić, poznat kao “Vuk”, Srbin iz Bosne i Hercegovine koji duži period živi u Rusiji te je osoba od povjerenja državnih vlasti.

  • Evropa

  • 22. Avg. 2023  

  • 2

Prema izvorima iz francuskih obavještajnih službi očekuje se da će do 1. septembra više stotina regruta iz Srbije stići u jedan od kampova ruske vojske u Moskvi.

Do sada je regrutovano oko 50 srpskih boraca, a očekuje se da će kontingent rasti do 500 regruta. Bit će dio regularnih jedinica ruske armije, a “Srpska jedinica” će biti uključena u 106. Padobransku diviziju.

Prema izvorima iz sigurnosnih službi, mreža ruskih i srpskih boraca sprema ovu operaciju još od maja ove godine na inicijativu ruskih vlasti i uz veliku podršku državnog sigurnosnog aparata.

Regruti su građani Srbije, ali i Srbi iz drugih, susjednih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Od sredine jula, do sredina augusta, 50 kandidata je odabrano koji su u Rusiju stigli komercijalnim letovima, u grupama od dva ili tri, pod krinkom građevinske kompanije.

Procesom rukovodi Davor Savčić, poznat kao “Vuk”, Srbin iz Bosne i Hercegovine koji duži period živi u Rusiji te je osoba od povjerenja državnih vlasti.

Savčić je bio pripadnik ozloglašene JSO koju je vodio zločinac Milorad Ulemek Legija. Prethodno se borio kao plaćenik u grupi Wagner u Ukrajini 2014. godine, a nešto kasnije, 2016. i u Siriji.

Državljani Srbije aktivno učestvuju u ratu u Ukrajini još od ruske aneksije Krima 2014. godine, iako je prema zakonu Srbije zabranjeno učestvovati u stranim vojskama. Po navodima ministarstva odbrane i sigurnosnih vlasti u Beogradu, sve informacije o Srbima koji se bore u Ukrajini se pomno prikupljaju, prenose Vijesti.

Poznato je da na strani Rusije ratuje i nekoliko državljana Bosne i Hercegovine. Prije nekoliko mjeseci pojavio se snimak na kojem poznati srbijanski plaćenik Dejan Berić razgovara sa dvije osobe koje su iz Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...