NEZIR PIVIĆ IMA PITANJE ZA MINISTRA VANJSKIH POSLOVA BiH: "Gdje ti je hrabrost kad Dodik psuje genocid, a znaš brutalno vrijeđati dijete šehida?"

"Dodik nikada nije bio jači i to je on sam rekao. To je sve zahvaljujući Trojci. On napravi krizu i donosi zakone, pa se nakon svega toga opet udovoljava njegovim željama. Vrlo je opasno ovo ponašanje", upozorava Pivić.

  • Politika

  • 25. Avg. 2023  

  • 3

Lideri stranaka Trojke održali su danas konferenciju za medije.

Ponovo je glavnu riječ vodio predsjednik NIP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, ali kada je završio izlaganje i kada su počela pitanja novinara unervozio se.

Nisu mu se dopala pitanja novinarke Hayata Dženete Sarić-Kozić o evropskim zakonima, ali i o zgradi Uprave za indirektno pitanje odnosno da li su evropski zakoni zaista evropski te zbog čega se SNSD-u prepustila i UIO iako je SDP insistirao na tome da će oni postaviti svog direktora.

Umjesto odgovora krenuo je s napadima.

Kada se postavi pravo pitanje i kada se nema odgovor onda se galami.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nezir Pivić bio je televizije Hayat.

Na početku razgovora je istako kako je ovaj napad na našu novinarku sramotno ponašanje od jednog ministra, koji bi trebao da je diplomata.

"Trebao je tu hrabrost da pokaže kada je bio u posjeti Hrvatskoj, kada je bio na pregovorima sa svojim koalicionim partnerima, kada mu je Dodik psovao genocid u lice, a ne onako da se odnosi prema jednoj novinarki koja postavlja objektivna pitanja", kazao je Pivić.

I Pivić smatra kako je ovaj sramni čin samo izražavanje nemoći, jer kada nemate odgovore onda je odgovor da napadate.

"On je sve vrijeme pokazivao svoju nervozu, jer su svjesni šta rade i svjesni su da građani vide šta oni kane. Također od svakog razgovora sa koalicionim partnerima Dodik nešto dobije, a ono što je u interesu BiH ne dođe do izražaja. Sva ta nervoza i iskaljivanje bijesa je neprimjereno i za svaku osudu i očekujem da svi koji obnašaju funkcije osude ovo ponašanje. On mora da odgovara na pitanja", rekao je Pivić.

Kaže kako ovo ‘nit je evropsko ponašanje, niti su evropski zakoni ovi koji ni predlažu’.

Ovo je kabadahijsko ponašanje prema ženi, a tamo gdje treba da pokaže svoju hrabrost ne ponaša se tako. Oni pokazuju da se nikako ne snalaze u svojim pozicijama, koje su dobili zahvaljujući svojim koalicionim partnerima, a ne voljom građana – reko je Pivić.

Kađe kako je Trojka potpuno prepustila i finansijski i sigurnosni sektor Dodiku.

"Dodik nikada nije bio jači i to je on sam rekao. To je sve zahvaljujući Trojci. On napravi krizu i donosi zakone, pa se nakon svega toga opet udovoljava njegovim željama. Vrlo je opasno ovo ponašanje. Oni su danas htjeli da skrenu pažnju sa reformskih zakona koji su jako štetni. Bio sam sudionik rasprave o tim zakonima i nikada nismo pristajali na ono što oni danas zovu evropskim zakonima. Ti zakoni su jako loši i štetni", kazao je Pivić za Hayat.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na sjednici 22. avgusta podržao je izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, međutim za godinu dana očekujemo usvajanje novog evropskog zakona.

"Oni kao samo žele da donesu određene izmjene zakona i kao to ne donosi nikakvo rješenje. To je nešto što ne doprinosi jačanju integriteta nosilaca pravosudnih funkcija. Zato što su imali amandmane ministra Tegeltije i izbacili su onaj dio koji se odnosio na provjeru rodbine nosilaca funkcija", rekao je Pivić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...