SNABDJEVA LI BiH UKRAJINU: "Eksplodirao" izvoz, a niko ne zna gdje završavaju oružje i municija

Najviše ove vrste robe smo izvezli u Sjedinjene Američke Države – u vrijednosti od 62,2 miliona maraka.

  • Ekonomija

  • 26. Avg. 2023  

  • 2

Bosna i Hercegovina je u prvih sedam mjeseci ove godine izvezla oružja i municije u vrijednosti od skoro 167 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovo je za čak 43 posto više u odnosu na isti period prošle godine kada je izvoz ovih proizvoda iznosio 116,6 miliona KM.

Najviše ove vrste robe smo izvezli u Sjedinjene Američke Države – u vrijednosti od 62,2 miliona maraka.

Slijede Turska sa 20,8 miliona i Saudijska Arabija sa 15,4 miliona maraka. Tu su i Bugarska sa 16,6 miliona i Malezija sa 11 miliona maraka.

Inače, iako se ne zna gdje završava ovo oružje i municija, može se pretpostaviti da njegova konačna destinacija nisu Sjedinjene Američke Države, već da ih SAD koriste za snabdijevanje svojih saveznika, poput Ukrajine.

Bosna i Hercegovina, podsjetimo, uglavnom izvozi municiju.

Pojedine naše tvornice, poput konjičkog Igmana, imaju mogućnost proizvodnje municije prema istočnim (ruskim) i zapadnim (NATO) standardima, što je nešto što mali broj fabrika na svijetu može.

BiznisInfo.ba je ranije pisao da je nekoliko naših kompanija povećalo proizvodnju i izvoz, poput goraždanskih firmi Unis Ginex i Pobjeda Technology.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...