STIGLI SINOĆ: Spasioci iz BiH nakon višesedmične pomoći u Sloveniji vratili se u Sarajevo

Od ukupno šest vozila koja su upućena za Sloveniju, četiri su vozila Kantonalne uprave civilne žaštite Kantona Sarajevo, a dva Civilne zaštite Rs-a.

  • Društvo

  • 27. Avg. 2023  

  • 0

U Sarajevo se sinoć vratio konvoj sačinjen od materijalno-tehničkih i ljudskih kapaciteta službi zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo koji su pružili pomoć Republici Sloveniji u saniranju posljedica od katastrofalnih poplava.

Kako je istakao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo Dženan Brkanić, sarajevski spasioci upućeni su u ugrožena područja putem Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu, gdje se Bosna i Hercegovina kao članica Mehanizma odmah stavila na raspolaganje.

Od ukupno šest vozila koja su upućena za Sloveniju, četiri su vozila Kantonalne uprave civilne žaštite Kantona Sarajevo, a dva Civilne zaštite Rs-a.

"Naše službe su na terenu provele 15 dana, od 12. augusta, gdje su odradili vrhunski posao u segmentu raščišćavanja i sanacije terena. Sve je proteklo u najboljem redu i moram istaći da sam ponosan na naše momke koji su u Sloveniji dočekani sa oduševljenjem", rekao je direktor Brkanić.

Dočeku spasilaca iz naše zemlje prisustvovao je i premijer KS Nihad Uk, rekavši kako se radilo o prvoj akciji ovakvog tipa za BiH.

"Po prvi put se uspostavlja mehanizam kordinacije na nivou BiH, i po prvi put je spasilačka misija ovakve vrste uspješno završena. U Sloveniji su prezadovoljni, dobili smo zahvale sa svih strana", rekao je premijer Uk.

V.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite Murat Baručija kazao je da je sve proteklo bez problema, te da je najbitnije što je ispoštovana procedura Mehanizma EU, što je posebno važno s obzirom na to da BiH nije članica Evropske unije.

"Vijeće ministara BiH je brzo reagiralo. Moram da pohvalim to što su po prvi put zajedno otišli spasioci iz Federacije BiH i Republike Srpske, te se radilo o zajedničkoj misiji. Najmlađa smo država koja je u Mehanizmu i uspjeli smo napraviti dobar posao. Od 1. januara stupili smo u Mehanizam i već smo imali prvu intervenciju", kazao je Baručija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...