ALMA ČOLO BEZ DILEME: "BiH 14 godina dobija samo opomene iz Vijeća Evrope, nema mehanizma da je se natjera na provedbu presuda"

Dodala je da je Rusija isključena iz članstva Vijeća Evrope zbog agresije na Ukrajinu, a Bosna i Hercegovina 14 godina dobija samo opomene Komiteta ministara Vijeća Evrope.

  • Vijesti

  • 28. Avg. 2023  

  • 2

Presuda u predmetu "Slaven Kovačević" nova je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koja se tiče izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, a postojeće ovakve presude još nisu provedene.

Radi se o ranijim presudama u predmetima Dervo Sejdić – Jakob Finci, Ilijaz Pilav, Azra Zornić, Samir Šlaku i Svetozar Pudarić, koji je preminuo.

- Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu se moraju provesti. Komitet ministara Vijeća Evrope to prati i opominje Bosnu i Hercegovinu da ih nije provela, da treba poduzeti mjere, ali nema mehanizama da natjera državu na to. Jedino može da je suspenduje u članstvu i isključi iz članstva Vijeća Evrope – istakla je pravnica Alma Čolo, koja je ranije bila članica Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Evrope, i bila je predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je Rusija isključena iz članstva Vijeća Evrope zbog agresije na Ukrajinu, a Bosna i Hercegovina 14 godina dobija samo opomene Komiteta ministara Vijeća Evrope.

- Svakih šest mjeseci oni razmatraju provedbu presuda i opominju državu. Komitet preporučuje rezolucije Vijeću Evrope, a Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, gdje sjede i naši parlamentarci, donosi rezolucije. Niz ih je doneseno da BiH nije izvršila presude, pogotovo kada je u pitanju predmet "Sejdić-Finci", i da se nalaže državi da ih provede – pojasnila je Čolo.

Kazala je da je za provedbu i ove presude potrebno mijenjati Ustav BiH i Izborni zakon BiH, te da je to rečeno i u rezolucijama i odlukama i ovog komiteta i Vijeća Evrope. Dodala je da nije rečeno kako mijenjati, ali da je nesporno utvrđeno da naš izborni sistem nije u skladu sa Evropskom konvencijom za ljudska prava i dva protokola.

Čolo je podsjetila da je za promjenu izbornog zakondavstva potrebno dvije trećine ruku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovina, kojih dosad nije bilo.

Ona je kazala da bi visoki predstavnik u BiH mogao ući u promjene Izbornog zakona, ali ne može mijenjati Ustav BiH, što je ranije kazao i sam aktuelni visoki predstanik Christian Schmidt.

(Faktor)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...