OGREŠEVIĆ O PRESUDI IZ STRASBOURGA: "Napokon imamo priliku okončati sistemsku diskriminaciju u BiH uzrokovanu dejtonskim uređenjem"

"Ne treba dozvoliti nikakva kalkulisanja i popuštanja kada je u pitanju provedba ove važne presude Evropskog suda..."

  • Politika

  • 28. Avg. 2023  

  • 1

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević reagovao je na posljednju presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Slaven Kovačević.

"Presuda Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj Bosna i Hercegovina treba biti jedna izborna jedinica pri izboru članova Predsjedništva BiH te da se svi građani moraju pitati pri izboru delegata Doma naroda Parlamentarne skupšine Bosne i Hercegovine, potvrdila je ispravnost stavova NES-a koje smo zastupali tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava u Neumu i Sarajevu.

Presuda Evropskog suda treba biti osnov svih naših budućih pregovora, nešto će zastupati sve one političke snage koje žele da Bosna i Hercegovina bude uređena kao evropska, demokratska država u kojoj ima dovoljno prostora za sve naše građane, pravoslavne, katoličke, islamske, kao i svih drugih vjeroispovijesti.

Upravo to je NES zastupao tokom svih pregovora i nije niti pedlja odstupio od tih stavova.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava je prilika da se konačno okonča sistemska diskriminacija u Bosni i Hercegovini uzrokovana dejtonskim uređenjem.

Uostalom, to će Bosna i Hercegovina svakako morati uraditi ukoliko želi biti dio Evropske unije.

Zbog toga ne treba dozvoliti nikakva kalkulisanja i popuštanja kada je u pitanju provedba ove važne presude Evropskog suda za ljudska prava", poručio je Ogrešević.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj Bosna i Hercegovina treba biti jedna izborna jedinica pri izboru...

Objavljuje Nermin OgresevicPonedjeljak, 28. kolovoza 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...