PREMIJER NERMIN NIKŠIĆ: "Pokazali smo da možemo usvajati EU zakone"

"Stvarne efekte ovih, ali i ostalih usvojenih zakona iz prioritetnih 14 uslova građani će osjetiti u predstojećem periodu."

  • Politika

  • 29. Avg. 2023  

  • 4

Nermin Nikšić, premijer FBiH i predsjednik SDP-a BiH, izjavio je da su zakoni koji su jučer usvojeni u Predstavničkom domu PS BiH još jedan korak ka ispunjavanju uslova za ulazak naše zemlje u Evropsku uniju.

"Usvajanjem Zakona o strancima i Zakona o tržištu vina u Zastupničkom domu Parlamenta BiH još jednom smo potvrdili da postoji politička volja da se krene naprijed. Ovi zakoni su još jedan korak ka ispunjavanju uslova za članstvu u EU što je naš osnovni zadatak i cilj.

Stvarne efekte ovih, ali i ostalih usvojenih zakona iz prioritetnih 14 uslova građani će osjetiti u predstojećem periodu.

Zakoni nisu samo napredak na EU putu već i pokazatelj da se i na državnom nivou mogu donositi konstruktivne, za građane cijele BiH, važne odluke. Osam godina nismo usvojili niti jedan zakon važan za evropske integracije i smatram ovo velikim iskorakom u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU.

I oni koji su glasali protiv dio su slike političke stvarnosti u BiH i to je njihovo legitimno pravo. Imali su priliku osam godina da nešto naprave, a nisu. Imali su tada podršku SDP BiH i ostalih opozicionih stranaka, ali osam godina ćorak.

Politički stavovi stranaka u vlasti na državnom nivou i dalje su dijametralno suprotni o nekim pitanjima, ali smo pokazali, da naše opredijeljenje da se fokusiramo na stvari o kojima se možemo dogovoriti, funkcionira. Do sada sam naučio da između idealnog i mogućeg, biram moguće jer bi to mogao biti korak na putu do idealnog.

Zato ćemo nastaviti razgovarati. Siguran sam da je to mnogo konstruktivnije od blokada", napisao je Nikšić.

POKAZALI SMO DA MOŽEMO USVAJATI EU ZAKONE Usvajanjem Zakona o strancima i Zakona o tržištu vina u Zastupničkom domu...

Objavljuje Nermin NikšićUtorak, 29. kolovoza 2023.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...