SRĐAN MANDIĆ ZA "SB" O OPOZIVU, PRITISCIMA, LAŽIMA I PRIJAVAMA: "Ne znam je li Kemal Ademović kreator ovoga, ali od njegove izjave sve je krenulo; moji protivnici se služe SDA-ovsko-'asimovskim' metodama"

Politički rat u koji su ga uvukli dojučerašnji koalicioni partneri iz stranke Narod i pravda Mandić vodi vrlo uspješno, ali će konačni pobjednik biti poznat 17. septembra gdje Mandić očekuje podršku građana koju je dobio na prethodnim lokalnim izborima, a tu je sa oko 17.000 glasova bio uspješniji od sve tri stranke koje su ga podržale, „njegove“ Naše stranke, SDP-a i sada protivničkog NiP-a.

  • Politika

  • 30. Avg. 2023  30. Avg. 2023

Razgovarao: Darko Omeragić

Nedjelja, 17. septembar je „Dan D“ za Srđana Mandića, načelnika sarajevske Općine Centar. Tog dana će građani na referendumu imati priliku da kažu šta misle o njegovom radu, ali i o onima koji su u Općinskom vijeću Centar izglasali Mandićev opoziv optužujući ga bez ijednog konkretnog dokaza za nerad i loše vođenje Općine.

Politički rat u koji su ga uvukli dojučerašnji koalicioni partneri iz stranke Narod i pravda Mandić vodi vrlo uspješno, ali će konačni pobjednik biti poznat 17. septembra gdje Mandić očekuje podršku građana koju je dobio na prethodnim lokalnim izborima, a tu je sa oko 17.000 glasova bio uspješniji od sve tri stranke koje su ga podržale, „njegove“ Naše stranke, SDP-a i sada protivničkog NiP-a. Kako god da se završi referendum biće posla i za pravosuđe i Ured za borbu protiv korupcije kojima je Mandić uredno proslijedio prijave. O tome kako je postao meta dojučerašnjih „saboraca“ i šta će biti nakon referenduma Mandić je otvoreno govorio u intervjuu za „Slobodnu Bosnu“.

SB: Gospodine Mandiću, u jednom od posljednjih medijskih nastupa rekli ste da ste uvjereni da će Vas građani 17. septembra podržati i da će Vaš mandat trajati sve do lokalnih izbora najesen naredne godine. Da li ćete ako se to ostvari moći raditi s ovim ljudima, a tu prije svega mislim na one koje ste nazvali interesna grupa okupljena oko vijećnika stranke Narod i pravda?

MANDIĆ: Činjenica je da „sarajevski dogovor“, čiji su potpisnici NiP, NS, SDP i NES, kada je u pitanju Općina Centar više ne važi. Tu koaliciju su jednostrano raskinuli vijećnici NiP-a u OV Centar, njih 9 zajedno sa još 7 vijećnika od kojih je pet bivših članova SDA. Jedan od njih (Dženan Muminović) je u OV ušao kao vijećnik DF-a, ali je odmah zajedno sa nosiocem liste SDA za opštinske izbore i dugogodišnjim vijećnikom Velijom Katicom formirao nezavisni klub. Također, jedan od onih koji su glasali za opoziv je iz SBB-a (Amer Kapo). Taj dogovor, što se mene tiče, više ne važi jer nas je (NS i SDP) jedan od partnera krenuo rušiti. Nakon referenduma, za koji mislim da će po mene dobro proći, pružit ću ruku saradnje jer smo ovdje prije svega došli da radimo u interesu građana. Bez obzira na sve što su uradili isti taj klub vijećnika (NiP) je podržao moj izvještaj o radu i to jednoglasno, a isto tako su gotovo jednoglasno usvojeni i svi budžeti. Samim tim je njihova iznenadna odluka o opozivu sumnjiva i očito krije neke druge motive od onih koje su naveli. Saradnje u realizaciji projekata će među nama biti, ali u političkom smislu neće. Očekujem saradnju i kod usvajanja budžeta za narednu godinu, jer to je u prevashodnom interesu onih od kojih smo birani. Ako do toga i ne dođe, ako bude opstrukcija usvajanja budžeta, zakon omogućava načelniku proglašenje budžeta, nakon neuspjelih pokušaja zajedničkog usvajanja, i to krajem prvog kvartala iduće godine. Ja ću iskoristiti to pravo, iako ne mislim da bi to bilo dobro kako za opštinu i građane, tako i za njih same, jer ćemo samo izgubiti dragocjeno vrijeme.

URADILI SMO KOLIKO SMO MOGLI

SB: Upravo je jedna od zamjerki na Vaš rad bila priča o slaboj realizaciji budžeta. Koliko tu ima istine?

MANDIĆ: Ta tvrdnja je tačna samo djelimično. Nisam ni ja zadovoljan realizacijom budžeta u prve dvije godine mog mandata. Međutim, treba imati u vidu da ni druge opštine, pa čak ni grad ni kanton, zbog istih ili sličnih razloga nisu imale bolje rezultate. Nisam sklon traženju isprika, ali moram istaći nekoliko bitnih činjenica. Obzirom da su izbori bili pomaknuti za novembar i da sam preuzeo dužnost tek krajem decembra 2020. zatekli smo budžet koji smo morali prepakovati i on je postao operativan tek u aprilu 2021. Ta godina je bila obilježena koronom i radom u nemogućim uslovima, i to je značajno uticalo na slabiju realizaciju budžeta. Prošlu godinu je obilježila blokada uzrokovana agresijom Rusije na Ukrajinu i utrostručenim cijenama ključnih sirovina. Mi imamo višegodišnje ugovore s izvođačima radova i fiksne cijene koje je bilo nemoguće u kratkom roku promijeniti. Mnogi izvođači nisu mogli raditi po ranije dogovorenim cijenama, pa su čak rekli da neće raditi ni po cijenu da ih tužimo. Zato smo gotovo cijelu prošlu godinu čekali da državni parlament donese Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama kojim su omogućene tražene korekcije cijena. Uz sve to imamo odluku o proglašenju istorijskog urbanog krajolika koja, neću reći da zabranjuje, ali jako usporava bilo kakve građevinske aktivnosti u zaštićenom dijelu, a to je strogi centar opštine, gdje se mjesecima čekaju razne saglasnosti za radove. Svi ti faktori su bitno uticali na realizaciju budžeta. Narednih dana ćemo objaviti što smo sve uradili, da ne oduzimamo ovdje vrijeme i prostor. Samo ću reći da smo u prethodne nepune tri godine mandata i pored neefikasnosti u radu preduzeća ViK izmijenili kilometre dotrajalih vodovodnih i kanalizacionih mreža, asfaltirali desetine kilometara lokalnih cesta, obnovili preko stotinu stepeništa, rekonstruisali i izgradili veliki broj dječijih igrališta, u potpunosti obnovili kultni FIS, višestruko povećali izdvajanja za mlade, povećali izdvajanja za boračke i socijalne kategorije, pomagali obnovu vrtića, škola i fakulteta, kao i zdravstvenih ustanova na teritoriji opštine. Naš budžet i njegova realizacije je slika i prilika onoga što od nas traže građani. Opoziv dolazi u trenutku kada u Centru imamo ogroman broj aktivnih gradilišta, i možda je to jedan od ključnih razloga zašto se želi opozvati načelnik koji je u naletu u smislu realizacije budžeta, tako da argument o lošoj realizaciji budžeta jednostavno ne stoji.

SB: Gotovo svaki dan objavite neki novi dokaz u kojem se vide i razlozi zbog koje su na pokrenuli hajku na Vas, ali i da su u pokrenutom procesu opoziva spremni na sve. Posljednji u nizu dokaza je i sastav Komisije za opoziv. Ukratko, kako ta Komisija izgleda i koliko će love biti skršeno na ovaj referendum?

MANDIĆ: Nadležnost za provođenje referenduma jeste na Općinskom vijeću. Meni je čudno da se pored Opštinske izborne komisije osniva i tzv. ad hoc komisija za provođenje opoziva. Međutim, kada vidite sastav te komisije jasno je zašto je to urađeno. Svih sedam članova su stranački, familijarno ili interesno povezani sa NiP-om Centar. Predsjednik te komisije je Anaid Redžović, bivši član UO ZZO KS koje je razriješila Vlada KS kojom je predsjedavao Edin Forto. Realno je očekivati da ne bude objektivan. Njegov zamjenik je Kemal Ibrahimović (SBiH) koji javno poziva na smjenu načelnika. Također, jedna od članica komisije je snaha dopredsjedavajuće OV i članice NiP-a Marijane Podrug Arapović. Zadatak ove komisije je da provede referendum po pravilima CIK-a. Međutim, na njihovu objektivnost stavljam ogroman znak pitanja i imam osnova za sumnju u regularnost cijelog procesa, obzirom da već uočavamo ozbiljne propuste. Jedan od članova komisije je po mojim saznanjima podnio neopozivu ostavku iz ličnih i moralnih razloga. Komisija je naprasno skratila rok za prijavu građana za glasanje putem mobilnih timova, čime su značajno ugrozili legitimnost glasačkog procesa sa željom da onemoguće ove građane da ostvare svoje glasačko pravo.  Također, prikazali su da će budžet za referendum iznositi 150.000 KM, ali nisu uračunali PDV, pa očekujem da će referendum koštati sigurno oko 200.000 KM. Ukoliko opoziv uspije trebaće još najmanje toliko za nove prijevremene izbore. Tako da će ova „igranka“ građane koštati više od pola miliona KM. Imam dakle osnovu da sumnjam da su spremni na pokušaj izbornih mahinacija. O svim uočenim nepravilnostima već smo obavijestili nadležne organe a to ćemo činiti i ubuduće.

SB: Iz NiP-a su na Vas krenuli žestoko služeći se svim i svačim, a ponajviše lažima. Evo da ih nabrojimo: pijanica, neradnik, mamuran dolazi na sastanke, montaža videa gdje "pjevate" četničke pjesme, niste utrošili budžet općine Centar u dovoljnoj mjeri.

MANDIĆ: Prve tri optužbe dolaze iz NiP-a. Jedino je sporno odakle dolazi montaža snimka na kojem Admir Katica i ja na jednoj privatnoj proslavi pjevamo „Poljem se širi miris ljiljana“ od Halida Bešlića, a na koju je montirana muzika neke četničke pjesme. Montažu je objavila izvjesna Amina Bešić koja je vjerovatno bot i lažni profil. Ne bih išao toliko daleko da kažem da je to NiP režirao. Nemam dokaze i ne želim vjerovati da oni stoje iz ovoga. Protiv Sejada Đoze i Jasmina Ademovića ću podnijeti tužbe za klevetu na njihove izjave da sam pijanica i da bazdim na alkohol, te da dolazim mamuran na posao, jer su to notorne laži i one su mom ugledu nanijele štetu. Degutantno mi je i ispod nivoa više odgovarati na te optužbe, tim prije što vijećnik Dženan Muminović koji je, kako ga ja zovem, neformalni šef te koalicije i koji je sa oko 250 glasova ušao u OV, a koji koristeći različite oblike ucjena i pritisaka traži da isplatim budžetski novac za turnir čiji je on direktor, na tom istom turniru koji je on platio gotovinom, promoviše i toči alkohol u prisustvu maloljetnih sportista! Mene lažno optužujete da sam alkoholičar, a ne smeta vam, što vaš vijećnik, vaš kompanjon i saučesnik u ovom opozivu toči i promoviše alkohol tamo gdje igraju mladi sportisti.

ZGRADA AJNADŽIĆEVOM "KOREKCIJOM" POSTALA TORANJ

SB: Čini se da je ipak ključna stvar zbog kojih su vijećnici, prevashodno oni iz NiP-a, pokrenuli vaš opoziv ipak neki projekti koji su započeti za vrijeme mandata prethodnog načelnika Centra Nedžada Ajnadžića (SDA), a koji od vas nisu dobili zeleno svjetlo.

MANDIĆ: Tri su ključna projekta protiv kojih sam bio. Jedan od njih je projekat zgrade Centralne banke BiH u Hastahani, drugi je izgradnja tornja od 22 sprata u kvadrantu A na Marindvoru koji je trebala izvoditi firma Palace Investment u vlasništvu Tihomira Brajkovića Tibre. Treći veliki projekat je izgradnja koncertne dvorane i žičare u kvadrantu B gdje je investitor Al Shiddi. U prvom i drugom slučaju sam formirao ad hoc grupu čiji je zadatak bio da istraže pod kojim okolnostima je došlo do zaključivanja ovih ugovora. Na tematskoj sjednici OV o slučaju Hastahane i CBBiH pravobranilaštvo je na osnovu prikupljenih dokaza dalo nalog načelniku da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg načelnika Ajnadžića i NN lica, a isti je slučaj i sa preduzećem Palace Investment. Tim prije što je  u slučaju Hastahane, odnosno moje odbijanje da se izda urbanistička dozvola za izgradnju trezora Centralne banke, potvrda te odluke stigla i od drugostepenog organa, a u ovom slučaju Ministarstva komunalne privrede, prostornog uređenja i građenja KS koji je tada vodio ministar Hadžiahmetović kao kadar NiP-a. Nelogično, a da ne kažem i protivzakonito je tražiti od mene da izdam urbanističku dozvolu u momentu kada imam osnov sumnje da tu stvari nisu čiste jer podnosim krivičnu prijavu tužilaštvu. Moj princip je tu jasan -  dok tužilaštvo, odnosno, sud ne kažu da li tu ima osnova sumnje za bilo koju vrstu krivičnog djela, a mislim da ima, jer se u slučaju Tibre pod „korekcijom plana“ kako je to Ajnadžić uradio, podvelo dodatnih 15 spratova zgrade ne želim izdavati urbanističku dozvolu. Tvrdim da to nije korekcija i da je moralo proći cijelu proceduru. U slučaju CBBiH Ajnadžić nije imao sve saglasnosti, ignorisao je mišljenja nadležnih institucija, a ono što posebno boli volju većine građana koji su bili protiv. Sve relevantne institucije i subjekti su dali negativan stav po pitanju gradnje na tom lokalitetu, a  državna Komisija za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika poslala je upozorenje da bi se svako odobrenje za gradnju smatralo nezakonitim. I pored svega toga na mene se vrši pritisak da izdam saglasnost za gradnju.

Mislim da je ključno pitanje ko je izvršio izmjenu Regulaciomog plana na lokalitetu Hastahana i sa kojim ciljem, ko je i sa kojim ciljem izvršio cijepanje parcele i na kraju prodao parcelu radi izgradnje poslovnog objekta ako se zna da je Hastahana na privremenoj listi nacionalnih spomenika i u neposrednoj blizini već proglašenog nacionalnog spomenika Magribija džamije, pri čemu je cijeli lokalitet pod posebnim režimom gradnje. Mislim da je tu ključ odgovornosti!

SB: Ko vrši pritisak?

MANDIĆ: To su vijećnici koji dolaze iz grupe koja je izglasala pokretanje procedure za moj opoziv.

SB: Na koji način to od Vas traže?

MANDIĆ: Na sjednicama Vijeća konstantno pitaju zašto se ne izdaju dozvole, pravdajući to neosnovanim strahom od mogućih tužbi. Kada im odgovorim onda me optužuju da sam protiv interesa države i državnih projekata i da na taj način želim otjerati Centralnu banku u Banjaluku, što je van svake pameti. Čak znaju reći neka tužilaštvo radi svoj posao, a ti izdaj dozvolu. Izdavanjem dozvole za projekte za koje sam istovremeno predao krivične prijave doveo bih sebe u situaciju da počinim krivično djelo, jer zamislite da tužilaštvo i sud dokažu da sam bio u pravu, a ja istovremeno dao  saglasnost za tu gradnju. Ne želim tako raditi.

SVE JE U TUŽILAŠTVU

SB: I gdje je Vaša prijava završila?

MANDIĆ: U Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i još nismo dobili povratnu informaciju u kojoj fazi je ovaj predmet. Samo znamo da se neke predistražne radnje dešavaju. Onog momenta, kada i ako, tužilaštvo odbaci moju prijavu kao neosnovanu onda možemo otvoriti razgovore o realizaciji ovih projekata. U slučaju CBBiH kao što sam već rekao drugostepeni organ je potvrdio moje rješenje o neizdavanju urbanističke dozvole gdje je CBBiH ostavljena mogućnosti pokretanja upravnog spora koji može trajati godinama. Mi smo CBBiH ponudili alternativnu i vrlo atraktivnu lokaciju. Međutim, guverner i dalje insistira na Hastahani.

SB: A slučaj Tibra?

MANDIĆ: U prvobitnom regulacionom planu su dobili saglasnost za sedam spratova, ali je Ajnadžić po tada važećem Zakonu o prostornom planiranju, dan prije prestanka važenja tog zakona, pod korekcijom dodao još 15 spratova i time omogućio gradnju tornja od 22 sprata. Insistiram na tome da to ne može biti korekcija regulacionog plana i da se morala provesti procedura koja uključuje javnu raspravu, mišljenje svih relevantnih nadležnih institucija, prije svega Zavoda za planiranje KS kao nosioca izrade svih regulacionih planova, a potom i konačne odluke Općinskog vijeća Centar. Dakle, dok ne dobijem konačan stav tužilaštva i po ovom pitanju nisam spreman izdavati dozvole. Apsolutno sam za investiranje, ali nisam neko s kim možete dogovoriti kafu, ručak ili večeru i tako završiti posao. Insistiram na poštivanju zakona i  zakonskih procedura.

SB: Zanimljiv je kontinuitet. Ajnadžić iz SDA gubi izbore, pojedini vijećnici prelaze iz SDA u NiP i nastavljaju tamo gdje je Ajnadžić stao!

MANDIĆ: U svemu što radi ekipa okupljena oko NiP-a Centar prepoznatljiv je rukopis SDA, odnosno kupovina ruku, takozvanim „asimovskim metodama“. Jednom bivšem vijećniku SDA, Muharemoviću, je snaha zaposlena u Gradskom vijeću tri dana pred izglasavanje mog opoziva. Sasvim je jasno je da je u ovom slučaju predsjedavajući gradskog vijeća mogao posredovati. Uredu za borbu protiv korupcije smo prijavili još neke trgovine uticajem, pa neću još da izlazim s novim detaljima. Ti glasaj za opoziv mi ćemo tebi zaposliti snahu. To su eklatantni primjeri korupcije za koje ćemo sigurno prikupiti dokaze i podnijeti prijave Uredu za borbu protiv korupcije. Ja se protiv toga borim i zato im smetam.

"NEĆU KOMENTARISATI RAD PRAVOSUĐA"

SB: I vjerujete li da će ovakvo pravosuđe pravovremeno i pošteno riješiti sve prijave?

MANDIĆ: Ne pada mi na pamet da komentarišem rad sudske vlasti, iako smo svi svjesni sporosti i neefikasnosti u njihovom radu. Ne želim nikoga osuđivati i ja kao legalista takođe polazim od presumpcije nevinosti. Sve krivične prijave koje sam podnio su bile na bazi preporuka Pravobranilaštva.

SB: Znači, možemo "mirno spavati" jer će Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i druge pravosudne institucije sve riješiti?

MANDIĆ: Želim da vjerujem u to tim prije što su se zbog sličnih optužbi i sumnji su pojedini bivši načelnici već našli u pritvoru.

SB: Znamo ko su oni. Memić i Hadžibajrić.

MANDIĆ: Mislim da je upravo Memić uhapšen između ostalog i zbog sumnje da je kroz korekciju plana investitoru omogućio povećanje spratnosti, što potvrđuje moju tezu da sam ispravno postupio i tražio od tužilaštva da ispita slučaj.

SB: Znamo da je pravilo u današnjim koalicijama da jedni druge hvalite i da ne govorite ništa loše jedni o drugima pa čak i kad zato postoje debeli razlozi. Zato bih Vas zamolio da mi iskreno kažete je li Vas razočarao Vaš dojučerašnji "saborac" Elmedin Konaković?

MANDIĆ: Dinu Konakovića sam upoznao 2018. kad smo zajedno ušli u priču o formiranju vlade šestorka kao tadašnji ministar. U našim temperamentima ima puno sličnosti. On je znatno temperamentniji i hrabriji, ali zajedno smo krenuli u neke bitke protiv korupcije. Tu smo se vrlo dobro razumjeli i kroz to se formiralo naše prijateljstvo, a ono što je još važnije i ogromno međusobno povjerenje. On je bio veliki zagovornik da ja budem kandidat za načelnika ove Opštine i prvi put ću to javno reći odluku o mom prihvatanju te ponude sam donio nakon razgovora s njim. Dakle, nazvao sam ga i pitao: Dino, da li si ti za da ja budem kandidat? On je rekao da jeste i onda sam otišao u stranku i rekao da prihvatam kandidaturu. Imao sam njegovu ogromnu podršku i tokom i nakon kampanje. I zbog toga je i on često bio izložen napadima jer je stao iza mene. To mu ne mogu zaboraviti i zato mislim da on nije neko ko je ovo kreirao. Znam da je učinio značajan napor da se ova cijela priča zaustavi i ja u tom smislu ne mogu reći da me razočarao. Možda sam u medijima dao puno izjava koje su mu otežale situaciju u njegovoj stranci tako da neću dalje komentarisati.  O svemu drugom kao i posljedicama koje ovaj referendum može imati za odnose u Trojci ali njegovoj stranci, molim vas da pitate njega lično.

O ELMEDINU KONAKOVIĆU

SB: Ipak, Konaković je Vama zamjerio zbog nekih izjava o DNK SDA u NiP-u...

MANDIĆ: Već sam ranije rekao da smo on i ja po temperamentu slični i znamo pod jakim emocijama reći nešto što možda i nije primjereno. Priznao sam da sam pretjerao, kao što je i on znao pretjerati kao kada je Ademovića nazvao genetski predodređenim, pa se nakon toga pravdao. Ja sam se svim časnim i poštenim članovima NiP-a koji su u većini izvinio zbog moje izjave o SDA DNK. Htio sam samo ukazati na to da pojedini članovi NiP-a u opštini Centar, pogotovo oni koji su bili članovi SDA, koriste iste metode na koje smo već navikli.

SB: Zar je to za izvinjenje ako bivši članovi SDA koji su našli novu stranku samo nastavljaju tamo gdje su stali i zar nije NiP ostvario dobre rezultate na izborima kritikujući SDA?

MANDIĆ: Već sam rekao kome sam uputio izvinjenje, ali vrlo je vrlo zanimljivo i indikativno ponašanje predsjedavajućeg OV Sejada Đoze koji je i dan danas opčinjen radom Nedžada Ajnadžića i javno to iskazuje. Kada me Ajnadžić tužio za klevetu Đozo je bio prvi na njegovom spisku svjedoka koji su svjedočili protiv mene a u korist Ajnadžića. Na njihovu žalost, izgubili su taj sudski proces. Tokom kampanje i na samom početku mandata sam imao puno povjerenje u Sejada Đozu i nakon svega uviđam da sam ispao politički laik i naivac. Još više me razočarao Jasmin Ademović, kojeg sam kao mladu osobu javno branio kada su mediji napadali Konakovića zbog njegove izjaveo o genetskoj predisponiranosti. Braneći Ademovića također sam načinio kardinalnu političku grešku.

SB: I ko je otvorio priču o opozivu?

MANDIĆ: Đozo i Jasmin Ademović su egzekutori uz podršku Muminovića. Tu nema ideologije. Njihov je jedini cilj je oteti vlast u Opštini Centar, i godinu pred izbore popraviti loš imidž koji su stekli svim ovim nečasnim radnjama, koristeći pri tom ogroman novac koji im stoji na raspolaganju u budžetu. Osim njih, ne treba zaboraviti da je Kemal Ademović prvi pokrenuo ovu priču prije godinu dana rekavši da je najveća greška NiP-a što mi je ikada dao podršku, a pravdajući to površnim paušalnim ocjenama. Iskustva nas uče, ne samo naša nego i svjetska, da nije dobro da otac i sin istovremeno budu dio vlasti, a oni su se upustili u to, iako su tvrdili i uvjeravali javnost da to toga neće doći. Neka sada oni objasne je li to nepotizam ili nešto drugo. Ne znam je li Kemal Ademović kreator ovoga, ali od njegove izjave sve je krenulo.

SB: Naslov jedne od kolumni urednika Slobodne Bosne Senada Avdića je "Mandić ne može biti načelnik samo zato što se zove Srđan". Je li to tako?

MANDIĆ: Ja bih volio da to nije tako. Ne želim da vjerujem u to, a ako bi se pokazalo da je to tačno, onda bi sve ovo što sam radio u zadnjih 30 godina od mog učešća u Armiji BiH, preko rada u domaćim privatnim kompanijama, pa sve do današnje borbe za izgradnju bolje i prosperitetnije Bosne i Hercegovine, izgubilo smisao i ostavilo gorak okus i osjećaj poniženosti. Ja sam dijete ovog grada. Ja jesam Srbin od oca i majke, ali nikad vaspitavan da mi to bude dominantno. Ponosim se, što bi rekao Balašević, što kroz moje vene protiče krv partizana. Moja pokojna majka je imala stravičnu porodičnu tragediju gdje su četnici u njeno selo doveli Nijemce i zajedno pobili kompletnu njenu familiju. Samo je pukim slučajem preživjela. Odgajan sam u antifašističkom a posebno u antičetničkom duhu i vrlo sam ponosan na sav svoj život i činjenicu i da me je Sarajevo izabralo za načelnika. Obračun sa mnom na taj način bi bio kraj Sarajeva kojeg poznajemo.

Vezane vijesti

trenutak ...