U ČIJE IME VIKTOR ORBAN GOVORI: Upozorava da bi Budimpešta i Beograd napad na Južni tok smatrali povodom za rat

"Možda tako možete sa Nijemcima, ali ne možete sa ovim regionom“" poručio je on.

  • Evropa

  • 30. Avg. 2023  

  • 7

"Nakon sabotaže Sjevernog toka, Mađarska i Srbija su upozorile međunarodnu zajednicu da će svako ugrožavanje sistema za dopremanje plina iz Ruske Federacije smatrati za casus belli", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, a prenosi RT.rs.

Kako se navodi, Orban je podsjetio da je Mađarska sabotažu Sjevernog toka odmah kvalifikovala kao teroristički akt, a nedostatak oštre reakcije Njemačke nazvao "manifestacijom nedostatka suvereniteta".

"Budimpešta je odmah jasno stavila do znanja da postoji još jedan plinovod – ne Sjeverni tok, već Južni tok, kojim se gas doprema iz Rusije duž južnog koridora, do Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske. Zajedno sa premijerkom Srbije i predsjednikom, napomenuli smo da ako neko sa južnim koridorom želi da uradi isto što je urađeno sa sjevernim, onda ćemo to smatrati povodom za rat, terorističkim napadom i odmah ćemo odgovoriti", kazao je mađarski premijer.

Orban je pozvao na odustajanje od takvih planova, ne otkrivši kome je tačno upućeno njegovo upozorenje, precizirajući da se ne radi o Ruskoj Federaciji.

"Možda tako možete sa Nijemcima, ali ne možete sa ovim regionom“" poručio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...