ARHEOLOŠKI EKSPONAT VELIKE VRIJEDNOSTI: Američke vlasti zaplijenile statuu Marka Aurelija ukradenu iz Turske prije 60 godina?

Statua trenutno nije izložena u Muzeju umjetnosti u Clevelandu, a očekuje se da će biti prevezena u New York tokom ovog mjeseca

  • Jeste li znali

  • 02. Sep. 2023  

  • 1

Američke vlasti u muzeju u državi Ohio zaplijenile su bronzanu statuu bez glave, za koju se vjeruje da prikazuje rimskog državnika Marka Aurelija i za koju se sumnja da je ukradena iz Turske, navodi se u izvještaju ”New York Timesa“, prenosi Anadolu.

”New York Times” je objavio da statua trenutno nije izložena u Muzeju umjetnosti u Clevelandu, jer je zaplijenjena u avgustu po nalogu koji je izdala kancelarija okružnog tužioca Manhattna.

Iz Kancelarije navode da je zapljena povezana s "kriminalističkom istragom koja je u toku o krijumčarskoj mreži koja uključuje antikvitete opljačkane iz Turske, krijumčarene preko Manhattana".

Prema pisanju ”Timesa”, istražioci iz New Yorka procijenili su vrijednost statue bez glave na 20 miliona dolara i njenu starost na oko 1.800 godina.

Turske vlasti su saopštile muzeju u Clevelandu da je statua ukradena tokom 1960-ih sa arheološkog nalazišta u Bubonu, koji se nalazi u jugozapadnoj Turske.

”Times” navodi da je muzej navodno odbacio ove tvrdnje, tvrdeći da Turska nema konkretnih dokaza o krađi.

"Trajni spor oko ove stvari predugo je držao Marka Aurelija odvojenog od njegovog rodnog grada", rekla je za Zeynep Boz, šefica Odjela za borbu protiv ilegalne trgovine pri Ministarstvu kulture i turizma Turske.

Planirano je da statua bude prevezena u New York tokom ovog mjeseca.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...