DOTAKNULI DNO PA ODSKOČILI: Sad imaju milionske prihode i traže desetine radnika

Traže se radnici 14 različitih zanimanja, a većina radnika traži se na određeno vrijeme, a u nekim slučajevima konkurs je na neodređeno vrijeme.

  • Ekonomija

  • 02. Sep. 2023  

  • 0

Vršilac dužnosti direktora privrednog društva iz oblasti namjenske industrije – “Binas” Bugojno raspisao je konkurs za prijem 36 radnika, izvještava BiznisInfo.ba.

Traže se radnici 14 različitih zanimanja, a većina radnika traži se na određeno vrijeme, a u nekim slučajevima konkurs je na neodređeno vrijeme.

Konkurs je objavljen 18. avgusta, samo dan nakon što je u posjeti ovom preduzeću boravila delegacija koju su predvodili ministar odbrane BiH Zukan Helez i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji su pogone u Bugojnu obišli 17. augusta.

Tada su objavili da je kompanija “u proizvodnoj i razvojnoj ekspanziji”.

Prema podacima BiznisInfo.ba, firma je prošle godine imala ukupne prihode od oko 8 miliona KM, dok su oni godinu prije toga bili tek 1,6 miliona maraka, kada je kompanija praktično dotaknula dno.

Također, firma je prošle godine ostvarila dobit od preko 460 hiljada KM, dok je godinu prije toga poslovala s gubitkom od čak 6 miliona maraka.

Inače, domaćin spomenutog sastanka je bio v.d. direktora Abaz Mandžuka, koji je rekao da je ovo “svijetli primjer kompanije koja je u usponu i koja je preporođena dolaskom novog menadžmenta”.

Nakon godina stagniranja i nepovoljnog procesa poslovanja, nastalog usljed nekompetentnog rukovođenja, i nakon što se nalazila pred gašenjem, novi menadžment predvođen direktorom Mandžukom, kako je rečeno, podigao je ovog nekadašnjeg giganta iz pepela i učinio ga pokretačem razvoja bugojanskog kraja.

Ministar Helez i premijer Nikšić tada su izrazili zadovoljstvo zatečenim stanjem, iskazali punu podršku daljnjem razvoju i unapređenju procesa proizvodnje u ovoj kompaniji, te obećali svu neophodnu podršku nastojanjima menadžmenta i radnika ove kompanije da unaprijede i pojačaju proizvodnju, te da iskoriste povoljne uslove tržišta ovih proizvoda, čija potražnja je u sve većem usponu.

Ministar odbrane BiH je kazao da je izuzetno ponosan na uspjeh koji je postignut u zadnje dvije godine, kada je ova kompanija spašena od propadanja, gdje su radnici zadržali svoje poslove, isplaćene sve zaostale plate, uvezan radni staž i potpisani novi milionski ugovori za ovu i za narednu 2024. godinu.

On je kazao kako je segment namjenske industrije važan za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, a posebno za federaciju BiH i da je naša zemlja lider u ovom dijelu Evrope kada je ova vrsta proizvodnje u pitanju.

Premijer Nikšić i federalno ministar energije, rudarstva i industrije Vedram Lakić koji je također bio u delegaciji, tada su kazali da su pozitivno iznenađeni uspjehom ove kompanije, koja je od izuzetne važnosti za razvoj ukupne industrijske proizvodnje u FBiH, ali i za razvoj ovog kraja i ostanak mladih ljudi u našoj zemlji.

Svi su obećali podršku programu koji je prezentiran na sastanku sa menadžmentom ove kompanije, te obećali punu podršku ispunjenju poslovnih ciljeva kompanije i zapošljаvanje novog broja potrebnih radnika za neophodni nastavak i proširenje proizvodnje u ovom privrednom subjektu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...