ODRŽANA SKUPŠTINA VKBI-ja: Izabrani novi sazivi Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti

Skupština Vijeća razmatrala je akuleno društveno-političku situaciju, posebno sa aspekta ugrožavanja ustavnog poretka, gdje je uvodničar bio predsjednik Savjeta VKBI-ja za ustavno pravna, društvena i politička pitanja Kasim Trnka.

  • Društvo

  • 03. Sep. 2023  

  • 1

Na izbornoj Skupštini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), usljed isteka mandata, izabrani su novi sazivi Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti na mandatni period 2023-2026. godina, javila je Fena.

U Upravni odbor VKBI-ja izabrani su profesori Smail Čekić, Enes Pelidija, Hajrija Sijerčić-Čolić, Hasnija Tuna-Muratagić, Enver Imamović, Nedžad Grabus, Edhem Bičakčić, Muamer Džananović i Izudin Bajrović.

Skupština Vijeća verificirala je i članove Upravnog odbora po funkciji i to: Aminu Đuvić uime Bošnjačkog Instituta Fondacije Adil Zulfikarpašić, Fadilu Memišević uime Društva za ugrožene narode – sekcija u BiH, Elmira Jahića, predsjednika Regionalnog odbora VKBI Tuzla, Elbisu Ustamujić, predsjednicu Regionalnog odbora VKBI Hercegovina, Vildanu Pečenković, predsjednicu Regionalnog odbora VKBI Bosanske krajine i Esada Hasanovića, predsjednika Reginalnog odbora VKBI Srednje podrinje.

U Nadzorni odbor Vijeća imenovani su Džemal Najetović, predsjednik, te članovi Edin Kazazić i Osman Mujanović, dok su u Sud časti VKBI-ja imenovani Avdo Hebib za predsjednika, te Behija Zlatar i advokat Azra Smajović, za članove.

Mandat predsjednika VKBI-ja Nedžad Mulabegovića je do 2024. godine, a na poziciji generalnog sekretara VKBI-ja je Emir Zlatar.

Skupština Vijeća razmatrala je akuleno društveno-političku situaciju, posebno sa aspekta ugrožavanja ustavnog poretka, gdje je uvodničar bio predsjednik Savjeta VKBI-ja za ustavno pravna, društvena i politička pitanja Kasim Trnka.

Kako je iz VKBI-ja najavljeno, Skupština će u narednim danima obznaniti svoje stavove o aktuelnoj ustavno-pravnoj poziciji Bosne i Hercegovine, i strateškim pravcima koje nužno trebaju poduzeti predstavnici u institucijama državnih i entitetskih vlasti, kao i moguće akcije organizacija civilnog društva i akademske zajednice iz BiH i svijeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...