SLAVEN RAGUŽ O FORMIRANJU VLASTI U HNK: " Schmidt se treba umiješati, ali ne kao prošlih izbora"

"Uvijek će nam biti "sjaši Kurta, da uzjaši Murta", a najbolji dokaz u prilog tome je aktualna Vlada Federacije koja je samo nastavila istim modalitetima i netransparentnosću tamo gdje je SDA stala".

  • Politika

  • 03. Sep. 2023  

  • 0

Još nema niti pregovora, a pogotovo dogovora oko formiranja nove vlasi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Sva obećanja i rokovi su probijeni, a ni činjenica da je i ova vlada u tzv. "tehničkom mandatu" već petu godinu, nakon što se nije formirala ni vlada od pretprošlih izbora.

"Nema ništa nova", najčešći je i najkraći odgovor od predstavnika stranaka-pregovarača. Podsjetimo da je i predsjednik HDZ BiH HNK-a Ludvig Letica, stranke s najviše zastupničkih mandata koja predvodi pregovore, za portal Politicki.ba, prije nekoliko dana potvrdio kako nema novosti oko okončanja pregovora, ali kako se intenziviraju razgovori s potencijalnim partnerima.

Nije kazao o kojim, eventualnim, partnerima je riječ.

"Ne znam gdje je zapelo, to bi trebalo upitati glavne aktere. Nas nitko ne kontaktira, nema nikakvih službenih kontakata ima više mjeseci, tako da nemam nikakvu informaciju", za Politicki.ba je kazao Slaven Raguž, predsjednik HRS-a, stranke koja u Skupštini HNŽ-a ima dva zastupnika.

Na pitanje smatra li da bi u rješenje ove situacije trebao intervenirati visoki predstavnik Christian Schmidt, Raguž je odgovorio potvrdno.

"Schmidt se treba umiješati po pitanju tehničkih izmjena izbornog zakona, uvođenja skeniranja otiska prsta birača i skeniranja biračkih listova, a ne tzv. reformi poput onih prije prošlih izbora koje su omogućile vladajućim strankama do sada najveću izbornu krađu.

Dok se to ne uradi, nikakve razlike neće nikada biti između "tehničkog" i "pravog" mandata.

Uvijek će nam biti "sjaši Kurta, da uzjaši Murta", a najbolji dokaz u prilog tome je aktualna Vlada Federacije koja je samo nastavila istim modalitetima i netransparentnosću tamo gdje je SDA stala", zaključio je predsjednik HRS-a.

Podsjetimo da u Skupštini HNK-a HDZ ima 11, SDA - 7, SDP BiH i HDZ 1990 po 3, HRS i DF po 2, te NES i Narod i Pravda po jednog zastupnika, dok je za potvrdu nove vlade potrebna dvotrećinska većina, odnosno, 20 ruku.

Iz SDA, kao druge najjače stranke u ovoj županiji isticali su kako, kao stranka s nezanemarivih 7 zastupnika treba biti u vlasti, a spominjao se i primjer formiranja vlade u SBK-u, gdje su ova stranka i HDZ formirali vlast krajem maja mjeseca.

Spominjao se i scenacij HDZ-SDA-NES, ali i protivljenje HDZ-a 1990 ulasku u vlast sa SDA. S druge strane, iz SDP-a su naglašavali nastavak "vertikale" koalicije HDZ-Trojka s državne i federalne razine.

Ostaje za vidjeti hoće li se uspjeti 'pomiriti' dijametralne razlike u stavovima stranaka-pregovarača ili će se i dalje brojati mjeseci 'tehničke vlade'? Ili će reagirati Schmidt?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...