UZALUD MU TRUD: Splasnuo optimizam kod Radovana Viškovića, skupo "zaobići" Sarajevo

Pokazalo se da bi dužina tunela morala biti veća od devet kilometara!

  • Ekonomija

  • 03. Sep. 2023  

  • 3

Premijer RS izjavio je danas da treba preduzeti mnogo koraka do realizacije projekta gradnje tunela između Istočnog Novog Sarajeva i Pala koji je u početnoj fazi, javlja Srna, prenosi Ljudski.ba.

Višković je rekao da će se tražiti finansijer ovog projekta.

"Do realizacije ima niz koraka, ali to je ideja koja je prihvatljiva i za ove prostore i za grad Istočno Sarajevo", izjavio je Višković novinarima na Јahorini i dodao da je za Vladu RSe takva ideja prihvatljiva.

Studija predizvodljivosti koju je naručio Grad Istočno Sarajevo pokazala je da bi izgradnja nove ceste od Istočnog Sarajeva do Pala sa tunelom ispod Trebevića, koštala najmanje 190 miliona eura te da nije moguća bez pomoći entitetske vlade ili stranih finansijera.

To je dvostruko veći iznos od onog koji su krajem 2021. godine spominjali čelnici RS, uključujući i Milorada Dodika. Pokazalo se da bi dužina tunela morala biti veća od devet kilometara!

"Jedna od najvećih investicija u gradu u koju ćemo krenuti već naredne godine jeste izgradnja tunela, kroz koji će se od Lukavice do Pala ići manje od deset minuta", rekao je krajem 2021. Dodik, tada još član Predsjedništva BiH.

Tokom prošle godine Grad Istočno Sarajevo potpisao je memorandum sa kineskom kompanijom za izradu Studije izvodljivosti i eventalnu izgradnju. Lokalni čelnici su isticali da se radi o projektu značajnim za cijelu RS jer je to "lakši dio ulaska u Sarajevo iz pravca Srbije".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...