SEVLID HURTIĆ O PRESUDI EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA: "Agenti mogu biti ukupno šest mjeseci u mandatu vršioca dužnosti, a oni su tu već tri godine"

Harisa Bavčić, jedna od agentica, izjavljivala je da oni mogu samostalno uputiti žalbu.

  • Politika

  • 03. Sep. 2023  

  • 4

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Sevlid Hurtić bio je gost emisije ‘Istraga sedmice’, na televiziji Hayat.

Proteklih dana problem broj jedan je provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Kovačević’. Obzirom da je Kurtić ministar za ljudska prava presuda je u njegovoj nadležnosti.

"Koliko sam informisan od v.d. agenata dobili su službenu presudu i naš prevodioc je prevodi. Ja ću komentarisati presudu, tačno šta je napisano, onog momenta kad dobijem službeno prevedenu presudu", rekao je Hurtić.

Kaže da prvo što BiH treba da uradi jeste da dobije presudu, pa da upozna sve ministre sa presudom koja je prevedena.

"Nakon toga ću ja tražiti izjašnjenje Vijeća ministara o toj presudi. Agenti su samo zaposlenici u ministarstvu, zato kažem da mi trošimo pare na njih, a oni su odgovorni Vijeću ministara", kazao je Hurtić.

Harisa Bavčić, jedna od agentica, izjavljivala je da oni mogu samostalno uputiti žalbu.

"U ovoj državi svako može sve samostalno uraditi sve samo je pitanje odgovornosti. Ko šta smije uraditi i ko će za šta odgovarati. Dobio sam poziv suda iz Strazbura da odem da se upoznam sa tom presudom. Čekam slobodan termin da odem da se tačno upoznam sa detaljima, da bi znali šta BiH može uraditi", rekao je Hurtić.

Navodi kako kada je došao u ministarstvo tražio je sve podatke o ljudima koji rade u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Ti agenti su imenovani 2020. godine, te piše kako je njihovo imenovanje do kraja konkursne godine. Oni mogu biti tri mjeseca koliko znam, ali oni su već tri godine. Nama je inspektor u 7. mjesecu 2021. godine naložio usvajanje pravilnika o agentima, kad Vijeće ministara usvoji da raspiše proceduru o izboru agenata u Vijeću ministara – rekao je Hurtić.
Agenti BiH su pri sudu u Strazburu tri godine u VD mandatu, a mogu biti ukupno 6 mjeseci. Agentica BiH koja je zastupala BiH u ovom slučaju, kokretno Harisa Bavčić, kaže da ne treba tražiti Hurtićevo mišljenje i da ne odgovara njemu.

"Ministarsvo provodi svu konkursnu proceduru i obavijestili smo Vijeće ministara, ali po nalogu to provodi Ministarstvo za ljudska prava. Po mojoj logici ta tri agenta bi trebalo da budu pod direktnim patronatom predsjedavajućeg Vijeća ministara i da ne budu u sklopu Ministarstva za ljudska prava", rekao je Hurtić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...