NERMIN NIKŠIĆ DEMANTUJE SRĐANA AMIDŽIĆA: "RS je dobila manji koeficijent od Federacije BiH"

"Mediji imaju značajnu ulogu u društvu. Po osnovnim postulatima novinarstva novinari bi trebali saslušati sve strane i onda izvijestiti javnost o različitim stavovima i dati kompletnu sliku", poručuje Nikšić

  • Politika

  • 04. Sep. 2023  

  • 0

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić demantovao je ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića koji je rekao da će RS po danas (4. septembar) usvojenim koeficijentima imati veći priliv u budžet Republike Srpske od gotovo jednog procenta.

Nikšić je u svojoj Facebook objavio naveo da se 'od svake odluke ne pravi bojno polje'.

"Mediji imaju značajnu ulogu u društvu. Po osnovnim postulatima novinarstva novinari bi trebali saslušati sve strane i onda izvijestiti javnost o različitim stavovima i dati kompletnu sliku. Jednostranim izvještavanjem se dolazi u opasnost od širenja dezinformacija, čime se nanosi nepovratna šteta drugoj strani.

Ministar Srđan Amidžić (SNSD) je izjavio da će RS dobiti više novca od indirektnih poreza i to da će "prihodovati nešto više, oko 1%". To jednostavno nije tačno. To su želje političara iz Republike Srpske, ali istina je drugačija. Najbolje se to vidi iz objašnjenja koje su dali Toni Kraljević, ministar finansija i dopremijer Vlade Federacije BiH, te Aner Žuljević, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Kao što je Aner Žuljević objasnio, RS je dobila tačno onoliko koliko joj pripada po pravilniku prema kojem se izračunava raspodjela prihoda s jedinstvenog racuna UIO prema entitetima. Prema tom izračunu, RS je ove godine dobila manji koeficijent od FBiH:

-FBiH 2022 - 61,48%
-FBiH 2023 - 62,01%
-RS 2022 - 34,97%
-RS 2023 - 34,44%

Prema današnjoj odluci koeficijent raspodjele za 3. kvartal za Republiku Srpsku 34,44 posto, i niži je u odnosu na isti koeficijent iz prethodnih godina. On je za 2022. godinu bio 34,97%, a za 2021. godine je bio 34,60%, za 2020.godinu je bio 34,55%.

Nije to ni naša pobjeda, niti je to poraz Republike Srpske. A to posebno nije pobjeda RS-a, kao što neki pokušavaju predstaviti. Niz pravnih normi određuje raspodjelu koeficijenata, a ne politička borba. Postoje zakoni, pravilnici i odluke koje koristimo, a na koje ne možemo u tolikoj mjeri utjecati niti mi niti stranke iz Republike Srpske.

Nemojte od svega da pravimo bojno polje. Korisnije za sve nas će biti da se fokusiramo na to kako da na najefikasniji način uložimo sredstva koja smo dobili, kako bismo poboljšali uslove poslovanja i položaj radnika u cijeloj državi, umjesto što od svega pokušavamo napraviti sukob", naveo je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...