SUSRET KRIŠTO I SARRAZIN: "Odnosi Njemačke i Bosne i Hercegovine, dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja"

Sarazzin je kazao kako Njemačka smatra da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU i kako ona ne smije zaostajati na tom putu za zemljama u regiji.

  • Politika

  • 06. Sep. 2023  

  • 0

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Heregovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom o aktualnoj političkoj situaciji i evropskom putu BiH.

Na sastanku je zaključeno da su odnosi dviju zemalja dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Krišto izrazila je zahvalnost Njemačkoj na kontinuiranoj podršci našoj zemlji, te dodala da nam je u ovom trenutku potrebna daljnja, snažna i kontinuirana politička podrška EU, čime bi se omogućilo ispunjavanje obveza i što skorije otvaranje pristupnih pregovora.

Sarazzin je kazao kako Njemačka smatra da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU i kako ona ne smije zaostajati na tom putu za zemljama u regiji.

Dodao je da Njemačka podržava proces evropskih integracija i drži kako je važno da se unaprijede oblasti vladavine prava, demokratije i ekonomskog razvoja, odnosno brza provedba neophodnih reformi u BiH.

Krišto je kazala kako Vijeće ministara BiH ostaje snažno posvećeno evropskim integracijama i predano radi na ispunjenju 8+1 uslova, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Istakla je posvećenost Vijeća ministara BiH evropskom putu, te dodala da s ovom dinamikom rada dijeli opravdani optimizam da bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu do kraja 2023. Kazala je da BiH ulaže i značajne napore u usklađivanje svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Krišto je naglasila kako je pomoć prijateljske Njemačke, kao i svih ostalih prijatelja u EU, veoma značajna u stabiliziranju političkih prilika u Bosni i Hercegovini, ali da se trajni mir i stabilnost trebaju graditi iznutra, dogovorom legitimnih političkih predstavnika naroda na svim administrativno-političkim nivoima.

Potcrtala je da napredak BiH uveliko ovisi o jačanju i unaprjeđenju međusobnog povjerenja, unutrašnjem dijalogu i konsenzusu, posebno oko najvažnijih unutrašnjopolitičkih pitanja glede implementacije odluke Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava, za što su potrebne ograničena ustavna reforma i izmjena izbornog zakonodavstva, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...