NAPADI NA BOŠNJAČKE POVRATNIKE SVE ČEŠĆI I ŽEŠĆI: MUP RS poslao poruku u Federaciju BiH

Kako su naveli u saopćenju, "MUP Republike Srpske u skladu sa svojim nadležnostima preduzima sve potrebne mjere i radnje da stanje sigurnosti na području tog entiteta bude povoljno

  • Hronika

  • 06. Sep. 2023  

  • 3

Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (MUP RS), oglasio se saopćenjem za javnost u vezi sa učestalim napadima na povratničku populaciju u tom entitetu.

Kako su naveli u saopćenju, "MUP Republike Srpske u skladu sa svojim nadležnostima preduzima sve potrebne mjere i radnje da stanje sigurnosti na području tog entiteta bude povoljno, te da su oni garant sigurnosti svim građanima RS-a, bez obzira kojem narodu pripadaju".

- Podsjećamo, na području Republike Srpske održavaju se javna okupljanja i događaji koji organizuju udruženja Bošnjaka (sijela za Bajrame, od strane Кoordinacija bošnjačke zajednice i drugih bošnjačkih udruženja obilježava se Dan nezavisnosti BiH u lokalnim zajednicama, kao i drugi skupovi različitog karaktera).

Nikada nijedan nije zabranjen, niti su na ovim događajima evidentirani incidenti, prije svega jer su policijski službenici preduzeli sve potrebne mjere i radnje.

Policijski službenici po svakoj prijavi (bez obzira kojem narodu pripada žrtva ili izvršilac) postupaju u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o prekršajima RS-a - navode u saopćenju.

Saopćili su i šta je poduzeto u vezi sa nekoliko posljednjih napada, a koji su uznemirili povratnike u tom entitetu.

- Još jednom ponavljamo da se istraga u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo nad porodicom Memišević u višegradskom selu Omeragići vodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, Područna kancelarija Višegrad i da se u ovom predmetu i dalje preduzimaju mjere i radnje i uzimaju izjave svih lica koja se mogu dovesti u vezi sa izvršenjem ovog krivičnog djela protiv imovine.

U predmetu fizičkog napada na O. M. iz Bratunca, podsjećamo da su policijski službenici Policijske stanice Bratunac identifikovali tri maloljetna lica koja su po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini saslušana na okolnosti učinjenog krivičnog djela teška tjelesna povreda.

Кada je u pitanju postupanje policijskih službenika Policijske stanice Osmaci prema maloljetnom licu, bošnjačke nacionalnosti, ističemo da Uprava kriminalističke policije MUP-a u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom Bijeljina provodi istragu u vezi sa sumnjom da su izvršena krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i nesavjesan rad u službi, te su u okviru te istrage lišena slobode četiri policijska službenika PS Osmaci. Isti su i suspendovani i protiv njih će biti pokrenut unutrašnji postupak.

U slučaju fizičkog napada na lice S.S. iz Zvornika koji se dogodio 03.09.2023. godine u Gornjoj Кamenici u saobraćaju, policijski službenici su u roku od nekoliko sati identifikovali i lišili slobode dva lica, B. J. i B. O. iz Zvornika na osnovu člana 204. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja. Napominjemo, da oštećeno lice do danas nije došlo u Policijsku stanicu da da izjavu u svojstvu oštećenog lica - navode iz MUP-a RS-a.

Kako dodaju u saopćenju, "iz svega ovog jasno prozilazi šta je sve urađeno kada su pitanju navodni 'napadi na povratničku populaciju', iako su ovo prije svega napadi na građane Republike Srpske".

- Pozivamo predstavnike pojedinih federalnih medija, bošnjačkih udruženja i političara iz reda bošnjačkog naroda da prestanu sa širenjem vjerske i nacionalne mržnje, jer stvaraju napetost i huškačku atmosferu.

Svim zainteresovanim sugerišemo da se uključe u rad foruma za bezbjednost u lokalnim zajednicama i da na tim sastancima iznesu konstruktivne predloge kojima će doprinijeti statusu svih građana, pa i povratničke populacije o kojima navodno vode brigu - naveli su iz MUP-a RS-a

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...