NA POMOLU JE NOVA DRAMA U KANTONU SARAJEVO: Postoji mogućnost da premijer Uk podnese ostavku i da padne vlada…

Već sada je jasno da za rekonstrukciju Vlade KS otpada opcija u kojoj bi ministri sami podnijeli ostavke.

  • Politika

  • 07. Sep. 2023  

  • 6

Iz Vlade Kantona Sarajevo je potvrđeno da bi tokom ove sedmice trebala biti pokrenuta procedura za promjenu sastava izvršne vlasti. Planira se da ministre iz Stranke za BiH zamjene kadrovi Stranke za nove generacije i Naše stranke. Ipak iz Stranke za BiH najavljuju pravnu bitku i smatraju da to neće ići tako jednostavno, piše Ljudski.ba.

- Čim proces bude pri kraju, javnost ćemo obavijestiti o tome. Naš stav ostaje isti, Pokret za nove generacije sudjeluje u tome i naredno obavještavanje javnosti bit će onog momenta kada proces bude završen, stav je zastupnika Damira Marjanovića.

Do promjene treba doći u tri resora, odnosno smjene ministra za komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almira Bečarevića, ministra financija Emira Dedovića, te ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade Pavla Krstića.

Ministarstvo finansija i visokog obrazovanja trebala bi pripasti stranci Za nove generacije, dok bi ministarstvo komunalne privrede u rekonstruiranoj Vladi KS pripalo NS-u, a prijedlog za ministra trebao bi biti Bojan Bošnjak.

Nekadašnji član Narodne stranke radom za boljitak Bojan Bošnjak izbjegava odgovor na pitanje o kandidaturi. Za novinare nema vremena jer je „u velikim obavezama“.

Već sada je jasno da za rekonstrukciju Vlade KS otpada opcija u kojoj bi ministri sami podnijeli ostavke.

- Neka javnost sudi o svemu, a posebno o preletačima i deklarativnoj zakletvi onih koji kažu da nisu isti i svaki njihov vaz uvijek krene sa, citiram -: "Kupiš Šilju, Jakuba, Muju, Nijaza..." Ja nisam, niti SBiH nije kupovala nikoga, a srcem smo radili da bude bolje u KS. Ostavke nema, a neka radi ko šta hoće u većini jer tržiste pozicijama cvjeta, a visoki predstavnik gleda ono za šta je propisao da je krivično djelo, kazao je Almir Bečarević ministar komunalne privrede KS.

Dodaje da bi volio čuti obrazloženje premijera Nihada Uka, ukoliko se kolege odluče da njemu i ostalim ministrima izglasaju nepovjerenje.

Bila bi to, kako tvrdi, prava predstava jer je Vlada KS radila dobro i sve odluke usvajala jednoglasno.

Postoji i mogućnost da premijer Uk podnese ostavku i da padne cijela vlada, pa da Skupština KS izglasa novu.

- Procedura baš nije tako jednostavna kao što neki najavljuju. Ima i Ustavni sud i neki drugi postupci. Ova Vlada je zarobljena političkom korupcijom, smatra zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić.

Podsjetimo, Klub Stranke za BiH napustile su dvije zastupnice, a lider NiP-a Elmedin Konaković sinoć je slavodobitno najavio izlazak Stranke za BiH iz vlasti u Kantonu Sarajevo, poručivši kako vladajući i bez te stranke već sad imaju 23 ruke.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...