SUMNJIVI POSLOVI ELEKTROPRIVREDE RS: Radovan Višković brzinom pravda izbjegavanje tendera od 82 miliona KM

On navodi da je Elektroprivreda RS zbog hitnosti rješavanja problema zagađenja u Gacku iskoristila odredbu Zakona o javnim nabavkama koji im to dozvoljava.

  • Ekonomija

  • 07. Sep. 2023  

  • 0

Premijer bh. entiteta RS Radovan Višković kazao je da za tender nije bilo vremena, pa je posao od 82 miliona maraka za gradnju postrojenja za separaciju uglja u Gacku, pregovaračkim postupkom dat firmi “Termograding”, piše poslovni portal CAPITAL.

On navodi da je Elektroprivreda RS zbog hitnosti rješavanja problema zagađenja u Gacku iskoristila odredbu Zakona o javnim nabavkama koji im to dozvoljava.

“Kada idete u redovnu proceduru javne nabavke uz žalbe i prigovore i sve što prati taj proces, to se ne može završiti ni u narednih pet godina. Zato se išlo na ovu varijantu”, kaže Višković.

Dodaje da se problem u Gacku ne može riješiti bez izgradnje ovog postrojenja.

“Sve je urađeno po zakonu, ko misli da nije, postoje institucije kojima se može obratiti. Ljudi su tamo protestvovali i ja sam shvatio njihovu poruku. Njihovo zdravlje je prioritet”, zaključio je predsjednik Vlade RS.

Podsjećamo, direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović po hitnom postupku je ugovorio 82 miliona maraka vrijedan projekat gradnje postrojenja za separaciju uglja u Rudniku i termoelektrani (RiTE) Gacko.

Posao je dobila firma „Termograding“ iz Gacka, od ranije poznata po milionskim ugovorima sa ERS-om, ali i bliskim poslovnim i rodbinskim vezama sa ljudima iz uprave RiTE „Gacko“.

Vođen je pregovarački postupak bez objavljivanja obaviještenja o nabavci, inače jedan od najnetransparentnijih postupaka kada su javne nabavke u pitanju, a pod izgovorom hitnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...