DAO VIŠE OD MILION KM ZA DIONICE: Kupac udjela u vojnom gigantu Pretis Vogošća krije svoj identitet

Ukupno je 1. i 4. septembra prometovano 150.000 dionica Pretisa, što predstavlja udio od 3,5 posto vlasništva u ovoj kompaniji, za ukupni iznos 1,26 miliona maraka.

  • Ekonomija

  • 07. Sep. 2023  

  • 0

Investitor koji je prošle sedmice dao veliki iznos novca za dionice kompanije Pretis Vogošća krije svoj identitet iza skrbničkog računa.

Podsjetimo da je prošle sedmice misteriozni investitor dao više od milion KM za dionice Pretisa.

Ukupno je 1. i 4. septembra prometovano 150.000 dionica Pretisa, što predstavlja udio od 3,5 posto vlasništva u ovoj kompaniji, za ukupni iznos 1,26 miliona maraka.

No, ono što je zanimljivo jeste da je investitor kupio dionice preko skrbničkog računa u jednoj sarajevskoj banci što praktično znači da javnost ne može saznati o kome se radi.

Vlasništvo nad dionicama kompanija na berzi inače je javna i svima dostupna.

No, u BiH je i dalje prisutan izrazito netransparentni i zastarjeli sistem skrbništva, koji investitorima omogućava da dionice kupujuju preko takozvanog skrbničkog računa u nekoj od banaka.

U tom slučaju njegovo ime se ne pojavljuje na listi dioničara pa javnost ne može saznati o kome se radi, pa čak ni sama berza nema te podatke.

Inače, većinski vlasnik Pretisa sa 51 posto udjela je Vlada Federacije BiH.

Poznato je da je namjenska industrija BiH u velikom usponu te da izvoz konstantno raste, pa nije čudno što vlada veliki interes za dionicama ovih kompanija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...