SRAMOTNE SNMKE IZ MARIUPOLJA, 'UGLEDNI' GOSTI RAZBJESNILI KIJEV: "I to na mjestu gdje su ubili 600 ljudi!" (VIDEO)

Operna pjevačica čak je izvela sovjetsku pjesmu "Katjuša" u dramskom pozorištu u Mariupolju gdje su Rusi u martu 2022. ubili više od 600 ljudi

  • Evropa

  • 08. Sep. 2023  

  • 0

Ruski mediji javljaju da je u samoproglašenu Narodnu Republiku Donjeck stigla delegacija novinara, blogera i javnih ličnosti iz Kine.

Operna pjevačica Wang Fang čak je izvela sovjetsku pjesmu "Katjuša" u dramskom pozorištu u Mariupolju gdje je više od 600 ljudi poginulo od ruskog projektila u martu 2022. Nakon brutalnog napada svijet su obišle fotografije razrušenog pozorišta ispred kojeg je golemim slovima bilo napisano ‘Djeca‘ (što je naznačivalo da kazališt kao skrovište koristi velik broj maloljetnih civila).

"Vrlo dirljivo", komentirao je njezin nastup "šef" takozvane "DNR" Denis Pušilin.

Ovu informaciju na Twitteru je objavio savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko, a u međuvremenu je informaciju potvrdio službeni predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

"Prema dostupnim informacijama, skupina kineskih blogera stigla je u privremeno okupirani grad Mariupolj. Njihov dolazak je ilegalan. To grubo krši zakone Ukrajine koji strancima reguliraju prelazak državne granice. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine inicira zabranu ulaska u Ukrajinu za sve kineske blogere."

Nikolenko je istaknuo da Ukrajina poštuje teritorijalnu cjelovitost Kine i očekuje od kineske strane objašnjenje svrhe prisutnosti kineskih državljana u Mariupolju, kao i način njihovog prodora u privremeno okupirani ukrajinski grad.

Nikolenko je također podijelio video kineske operne pjevačice kako izvodi pjesmu "Katyusha", inače popularnu sovjetsku pjesmu, jednu od ruskih neformalnih simbola Drugog svjetskog rata.

U četvrtak se Sergej Aksenov, tzv. šef okupiranog Krima, na Telegramu pohvalio da je "delegacija iz Kine" stigla na ukrajinski poluotok pod ruskom okupacijom.

Rekao je da je riječ o "predstavnicima kineskih medija i kulturne sfere" s kojima je razgovarao o "turističkim pitanjima".

Prema Aksenovu, on je navodno bio obaviješten da su "turisti iz Kine spremni doći na Krim". Naveo je i da je dogovoren posjet kineskih privrednika Krimu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...