KEMAL ADEMOVIĆ ZA NJEMAČKE MEDIJE: "Izjave Schmidta o državnoj imovini čude i zabrinjavaju, koristi Dodikov rječnik"

Ademović je podsjetio da je već ranije ukazivao na to da Schmidtovi stavovi ne korespondiraju sa stavovima drugih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, da su u koliziji s izjavama Američke amabasade u BiH koja kaže da je pitanje državne imovine riješeno i da je BiH njen vlasnik.

  • Politika

  • 09. Sep. 2023  09. Sep. 2023

  • 7

Povodom posljednjih izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta o državnoj imovini Bosne i Hercegovine u intervjuu za njemački list FAZ reagovao je prvi zamjenik Predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemal Ademović.

On je kazao da posljednje izjave Schmidta o državnoj imovini BiH i čude i zabrinjavaju.

"Čude zato što pristaje na vokabular onoga ko ga negira kao visokog predstavnika, ko mu prijeti hapšenjem ako dođe u RS, i u koga Schmidt u istom intervjuu upire prstom kao u glavnog krivca. Čudi to povlađivanje i riječi koje su na tragu onoga što Dodik zagovara. Istovremeno, zabrinjava činjenica da Schmidtovi prijedlozi nisu u skladu s Ustavom i presudama Ustavnog suda BiH i mogu napraviti nesagledivu štetu Bosni i Hercegovini", rekao je Ademović.

Ademović je podsjetio da je već ranije ukazivao na to da Schmidtovi stavovi ne korespondiraju sa stavovima drugih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, da su u koliziji s izjavama Američke amabasade u BiH koja kaže da je pitanje državne imovine riješeno i da je BiH njen vlasnik.

"Ne znam zašto Schmidt ponavlja da pitanje državne imovine čeka na rješenje gotovo 30 godina i da je njegova odgovornost unaprijediti tu 'podjelu'. Takve izjave su nedopustive. Kao prvo, zašto Schimidt koristi termin "podjela". Želim vjerovati da je tu riječ nesmotreno koristio. BiH je vlasnik svoje imovine i može se govoriti samo o propisivanju uvjeta korištenja od strane drugih nivoa vlasti. Presude Ustavnog suda BiH su jasne i nedvosmislene", kazao je Ademović.

Dodatno, pita se Ademović, o kakvoj zajedničkoj državnoj Agenciji govori, i zašto?

"Prevashodno, termin 'zajednička' u ovom kontekstu je antiustavan jer Ustav BiH propisuje postojanje isključivo 'institucija Bosne i Hercegovine'. I o tome postoji Odluka Ustavnog suda BiH. To je Dodikov vokabular i neshvatljivo je da ga Schmidt koristi. Dakle, ta Agencija ne bi bila u skladu s Ustavom i kao 'zajednička' bi bila dobar povod da Dodik vremenom započne priču da je ta institucija neustavna kategorija i da počne insistirati na njenom razdvajanju", kazao je Ademović.

Istakao je da se posljednjih sedmica spominje izolacija RS-a zbog retorike i antiustavnog djelovanja Dodika, a u toj huškačkoj i neprimjerenoj retorici ne zaostaje ni ministar sigurnosti Nenad Nešić.

"Smatram da posljedice svog političkog djelovanja trebaju snositi političari, a ne svi građani i da se ne treba govoriti o izolaciji RS-a nego o izolaciji i sankcioniranju političara zbog onoga što rade. Izolacija jednog dijela zemlje bi krivcima omogućila još veću samovolju zbog koje bi ponovo najviše ispaštali građani tog dijela Bosne i Hercegovine", zaključio je Ademović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...