Mini market
NOVA DRAMA U TUZLANSKOM KANTONU: Opasna igra načelnika Bege Gutića, procurila poruka…
Prije 17 min0
(...) osamdesetak minuta vremena.
Gastro
10. Sep. 2023 10. Sep. 2023
0
Međimurska gibanica jedno je od najpoznatijih jela sjeverne Hrvatske.
Gibanica se sastoji od slojeva vučenog tijesta i čak 4 različita nadjeva koji daju sočnost ovome jelu odnosno spaja okuse - maka, sira, oraha i jabuka.
Sastojci:
Nadjev od maka:
200 gr mljevenog maka
200 ml mlijeka
50 gr grožđica
100 gr šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
Nadjev od sira:
500 gr svježeg sira
3 jaja
80 gr šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
Nadjev od oraha:
300 gr mljevenih oraha
200 ml vrućeg mlijeka
70 gr šećera
1 kašika ruma
Nadjev od jabuka:
700 gr očišćenih i naribanih jabuka
1 kašičica cimeta
70 gr šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
Kore:
12 gotovih kora za savijače
120 gr maslaca (za premazivanje kora)
100 ml biljnog ulja
Priprema:
Nadjev od maka:
Mlijeko zagrijte do vrenja pa maknite s vatre. Dodajte mak, šećer i ekstrakt vanilije, dobro sjedinite sastojke pa ubacite i grožđice. Smjesu vratite na vatru, pustite da proključa, pa kuhajte još 2 - 3 minute. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Nadjev od sira:
Svježi sir promiješajte s jajima, zatim dodajte šećer i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke.
Nadjev od oraha:
U manji lonac stavite mlijeko, rum i šećer, pričekajte da zavrije pa maknuti s vatre. Umiješajte mljevene orahe, a zatim ostavite da se ohladi.
Nadjev od jabuka:
Jabuke operite, ogulite, očistite, a zatim naribajte. Naribanim jabukama dodajte šećer, cimet i vaniliju te promiješajte sastojke. Jabuke rukama ocijedite prije nego što ih stavite u gibanicu.
Kore:
Gotove kore za savijaču izmjerite na veličinu tepsije u kojoj ćete slagati gibanicu, te ih narežite. Potrebno je dobiti 12 kora. Otopljeni maslac promiješajte s uljem i njime premažite dno i strane tepsije.
Složite gibanicu:
Na premazanu tepsiju stavite jednu koru, premažite je maslacem te ponovite postupak još dva puta. Ravnomjerno rasporedite nadjev od maka. Stavite jednu koru, premažite maslacem pa ponovite postupak još jednom.
Ravnomjerno rasporedite nadjev od sira. Ponovno stavite dvije kore premazane maslacem te lagano razmažite nadjev od oraha. Prekrijte s još dvije kore premazane maslacem.
Ocijeđene jabuke rasporedite po korama. Prekrijte gibanicu s posljednje tri kore koje ste premazali maslacem.
Pecite:
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 35 minuta.
Poslužite:
Toplu gibanicu pospite šećerom u prahu, narežite i poslužite.
Prijatno!:)
(Index.hr)
Mini market
NOVA DRAMA U TUZLANSKOM KANTONU: Opasna igra načelnika Bege Gutića, procurila poruka…
Prije 17 min0
Ekonomija
JEFTINI LETOVI SU SAMO TRIK: Usporedne cijene karata Ryanaira i Wizz Aira otkrivaju sve...
Prije 24 min0
Hronika
CURE DETALJI HORORA U TUZLI: Nakon ubistva i hapšenja, policija traga za još dvije osobe...
Prije 34 min0
Politika
ŠOKANTAN ISTUP ČEDOMIRA JOVANOVIĆA: "Ništa dobro se neće prenijeti u BiH! Haos iz Beograda može stići u Bosnu i Hercegovinu...."
Prije 46 min1
Gastro
JEDNOSTAVNO (I) UKUSNO, MOŽE BITI NA STOLU ZA POLA SATA: Salata od pečenih paprika sa...
29. Sep. 20230
Gastro
TRIK FRANCUSKOG KUHARA: Na brzinu spremite izvrstan ručak i iznenadite ukućane… (VIDEO)
29. Sep. 20230
Gastro
ZA RUČAK, VEČERU ILI UŽINU, POTPUNO JE SVEJEDNO: Na brzinu napravite izvrsne kolutića sa feta sirom, obožavaju ih sve generacije (VIDEO)
30. Sep. 20230
Gastro
NAPRAVITE ČORBU OD MRKVE I NARANDŽE: Okrepljujuća je, puna vitamina i jednostavna za pripremu
28. Sep. 20230
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.