Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 3h0
(...) osamdesetak minuta vremena.
Gastro
10. Sep. 2023 10. Sep. 2023
0
Međimurska gibanica jedno je od najpoznatijih jela sjeverne Hrvatske.
Gibanica se sastoji od slojeva vučenog tijesta i čak 4 različita nadjeva koji daju sočnost ovome jelu odnosno spaja okuse - maka, sira, oraha i jabuka.
Sastojci:
Nadjev od maka:
200 gr mljevenog maka
200 ml mlijeka
50 gr grožđica
100 gr šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
Nadjev od sira:
500 gr svježeg sira
3 jaja
80 gr šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
Nadjev od oraha:
300 gr mljevenih oraha
200 ml vrućeg mlijeka
70 gr šećera
1 kašika ruma
Nadjev od jabuka:
700 gr očišćenih i naribanih jabuka
1 kašičica cimeta
70 gr šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
Kore:
12 gotovih kora za savijače
120 gr maslaca (za premazivanje kora)
100 ml biljnog ulja
Priprema:
Nadjev od maka:
Mlijeko zagrijte do vrenja pa maknite s vatre. Dodajte mak, šećer i ekstrakt vanilije, dobro sjedinite sastojke pa ubacite i grožđice. Smjesu vratite na vatru, pustite da proključa, pa kuhajte još 2 - 3 minute. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Nadjev od sira:
Svježi sir promiješajte s jajima, zatim dodajte šećer i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke.
Nadjev od oraha:
U manji lonac stavite mlijeko, rum i šećer, pričekajte da zavrije pa maknuti s vatre. Umiješajte mljevene orahe, a zatim ostavite da se ohladi.
Nadjev od jabuka:
Jabuke operite, ogulite, očistite, a zatim naribajte. Naribanim jabukama dodajte šećer, cimet i vaniliju te promiješajte sastojke. Jabuke rukama ocijedite prije nego što ih stavite u gibanicu.
Kore:
Gotove kore za savijaču izmjerite na veličinu tepsije u kojoj ćete slagati gibanicu, te ih narežite. Potrebno je dobiti 12 kora. Otopljeni maslac promiješajte s uljem i njime premažite dno i strane tepsije.
Složite gibanicu:
Na premazanu tepsiju stavite jednu koru, premažite je maslacem te ponovite postupak još dva puta. Ravnomjerno rasporedite nadjev od maka. Stavite jednu koru, premažite maslacem pa ponovite postupak još jednom.
Ravnomjerno rasporedite nadjev od sira. Ponovno stavite dvije kore premazane maslacem te lagano razmažite nadjev od oraha. Prekrijte s još dvije kore premazane maslacem.
Ocijeđene jabuke rasporedite po korama. Prekrijte gibanicu s posljednje tri kore koje ste premazali maslacem.
Pecite:
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 35 minuta.
Poslužite:
Toplu gibanicu pospite šećerom u prahu, narežite i poslužite.
Prijatno!:)
(Index.hr)
Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 3h0
Društvo
I LJILJANI U PARIZU: Tokom ceremonije otvaranja OI u Parizu, prikazan tim BiH iz 1992. godine
Prije 3h0
Vijesti
OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU: Francuzi priredili pravi spektakl pa na kraju iznenadili čitav svijet (FOTO, VIDEO)
Prije 4h0
Mini market
PREPOZNAJTE LI ČOVJEKA U KABANICI: U Parizu će navijati za Srbiju (FOTO)
Prije 4h1
Gastro
GOTOVO ZA 15 MINUTA: Ovaj recept za uštipke vam je dobro došao kada vam treba brzinski obrok
24. Jul. 20240
Gastro
KULINARSKI TRIK - HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litra mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
24. Jul. 20240
Gastro
DRUGAČIJE PUNJENE PAPRIKE: Pet sastojaka sa kojima nema greške
Prije 15h0
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Jul. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.