A SAD NEŠTO SA SJEVERA HRVATSKE: Napravite Međimursku gibanicu po ovom receptu, bit će vam potrebno...

(...) osamdesetak minuta vremena.

  • Gastro

  • 10. Sep. 2023  10. Sep. 2023

  • 0

Međimurska gibanica jedno je od najpoznatijih jela sjeverne Hrvatske.

Gibanica se sastoji od slojeva vučenog tijesta i čak 4 različita nadjeva koji daju sočnost ovome jelu odnosno spaja okuse - maka, sira, oraha i jabuka.

Sastojci:

Nadjev od maka:

200 gr mljevenog maka

200 ml mlijeka

50 gr grožđica

100 gr šećera

1 kašičica ekstrakta vanilije

Nadjev od sira:

500 gr svježeg sira

3 jaja

80 gr šećera

1 kašičica ekstrakta vanilije

Nadjev od oraha:

300 gr mljevenih oraha

200 ml vrućeg mlijeka

70 gr šećera

1 kašika ruma

Nadjev od jabuka:

700 gr očišćenih i naribanih jabuka

1 kašičica cimeta

70 gr šećera

1 kašičica ekstrakta vanilije

Kore:

12 gotovih kora za savijače

120 gr maslaca (za premazivanje kora)

100 ml biljnog ulja

Priprema:

Nadjev od maka:

Mlijeko zagrijte do vrenja pa maknite s vatre. Dodajte mak, šećer i ekstrakt vanilije, dobro sjedinite sastojke pa ubacite i grožđice. Smjesu vratite na vatru, pustite da proključa, pa kuhajte još 2 - 3 minute. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Nadjev od sira:

Svježi sir promiješajte s jajima, zatim dodajte šećer i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke.

Nadjev od oraha:

U manji lonac stavite mlijeko, rum i šećer, pričekajte da zavrije pa maknuti s vatre. Umiješajte mljevene orahe, a zatim ostavite da se ohladi.

Nadjev od jabuka:

Jabuke operite, ogulite, očistite, a zatim naribajte. Naribanim jabukama dodajte šećer, cimet i vaniliju te promiješajte sastojke. Jabuke rukama ocijedite prije nego što ih stavite u gibanicu.

Kore:

Gotove kore za savijaču izmjerite na veličinu tepsije u kojoj ćete slagati gibanicu, te ih narežite. Potrebno je dobiti 12 kora. Otopljeni maslac promiješajte s uljem i njime premažite dno i strane tepsije.

Složite gibanicu: 

Na premazanu tepsiju stavite jednu koru, premažite je maslacem te ponovite postupak još dva puta. Ravnomjerno rasporedite nadjev od maka. Stavite jednu koru, premažite maslacem pa ponovite postupak još jednom.

Ravnomjerno rasporedite nadjev od sira. Ponovno stavite dvije kore premazane maslacem te lagano razmažite nadjev od oraha. Prekrijte s još dvije kore premazane maslacem.

Ocijeđene jabuke rasporedite po korama. Prekrijte gibanicu s posljednje tri kore koje ste premazali maslacem.

Pecite:

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 35 minuta.

Poslužite: 

Toplu gibanicu pospite šećerom u prahu, narežite i poslužite.

Prijatno!:)   

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...