POD PRITISKOM EU-a: WhatsApp uskoro uvodi super korisnu funkciju - međuplatformsko dopisivanje

Nova beta WhatsAppa sadrži naznake priprema za usklađivanje s EU-ovim Zakonom o digitalnim tržištima, a on će zahtijevati interoperabilnost chata s drugim uslugama.

  • HiTec

  • 11. Sep. 2023  11. Sep. 2023

  • 0

Najnovija beta verzija WhatsAppa za Android (2.23.19.8) sadrži novi zaslon pod nazivom Third-party chats, izvještava WABetaInfo. Za sada ekran nije funkcionalan ni dostupan korisnicima, navodi izvor. Međutim njegov je naslov prvi znak otvaranja Metine aplikacije kompatibilnosti s više platformi.

Beta dolazi samo nekoliko dana nakon što je Europska komisija potvrdila da vlasnik WhatsAppa, Meta, ispunjava definiciju gatekeepera, odnosno "vratara" prema EU-ovom Zakonu o digitalnim tržištima (DMA), koji do ožujka 2024. zahtijeva da komunikacijski softver poput WhatsAppa interoperira s aplikacijama za razmjenu poruka trećih strana.

Cilj europskog zakona je, prema često postavljanim pitanjima Europske komisije o zakonu, spriječiti vratare "u nametanju nepravednih uvjeta" te "osigurati otvorenost važnih digitalnih usluga".

Osim što nalaže da aplikacije za razmjenu poruka moraju međusobno funkcionirati, Zakon o digitalnim tržištima zahtijeva da vratari, između ostalog, dopuste korisnicima uklanjanje unaprijed instaliranih aplikacija ili kupnju unutar alternativnih trgovina aplikacijama.

Meta i Microsoft kao odgovor novom zakonu planiraju izbaciti vlastite trgovine mobilnim aplikacijama, zaključuje Verge.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...