HELEZ SE SUSREO SA PEACHOM U LONDONU: Ruski utjecaj u regiji zapadnog Balkana treba shvatiti ozbiljno

Od ključne važnosti daljnji nastavak misije Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH, u čijem je mandatu zaštita slobode kretanje te mirnog i sigurnog okruženja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 12. Sep. 2023  

  • 0

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u funkciji zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, danas se u Londonu sastao sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Na sastanku u londonskom Domu lordova razgovaralo se o aktualnim temama iz odbrambenog resora BiH, s posebnim osvrtom na rusku agresiju u Ukrajini te mogućim implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i regiju. 

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, Helez je predstavio glavna postignuća sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH na ispunjenju 14 preduvjeta za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu BiH u Evropskoj uniji.

Sagovornici su konstatirali da ruski utjecaj u regiji zapadnog Balkana treba shvatiti ozbiljno, jer remeti daljnji razvoj demokratkih prilika u regiji, negativno utječe na strane investicije i koči dalji privredni i demokratki razvoj zemalja regije. Helez je konstatirao da članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji ostaju glavni vanjskopolitički ciljevi BiH, čije ispunjenje jedino garantira daljnji razvoj, napredak i boljitak za sve građane i narode Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Navedeno je da su se sagovornici složili da je od ključne važnosti daljnji nastavak misije Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH, u čijem je mandatu zaštita slobode kretanje te mirnog i sigurnog okruženja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Na kraju dana, delegacija BiH će se sastati i s pomoćnikom ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva za sigurnost Paulom Wyttom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...