ČISTKA U UPRAVI ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BiH: Otkazi carinicima, godinama radili…

Kancelarija za reviziju BiH u revizorskom izvještaju o radu UIO navela je neopravdano veliki broj zaposlenih na određeno vrijeme.

  • Društvo

  • 13. Sep. 2023  

  • 2

Uprava za indirektno oporezivanje BiH nije produžila ugovor o radu na određeno vrijeme sa ukupno 54 zaposlenika kojima je 31. augusta istekao ugovor o radu na određeno vrijeme.

„Među 54 zaposlena kojima nije produžen ugovor o radu na određeno vrijeme, nalazi se i devet osoba koje su prvi put zasnovale radni odnos u UIO na određeno vrijeme prije pet ili više godina.

„Direktor Uprave najavio je da će u narednom periodu biti objavljeni javni oglasi za prijem zaposlenih na neodređeno vrijeme. Svi koji budu ispunjavali uslove moći će konkurisati, pa i lica koja su već radila u UIO po osnovu ugovora na određeno vrijeme“, precizirali su iz UIO.

Dosadašnja praksa u UIO je bila problematična jer su ljudima prekidani ugovori kamko ne bi ostvarili zakonsko poravo na stalno zaposlenje, javlja Ljudski.ba.

Stalno su im produžavani ugovor na određeno vrijeme na mjesec ili dva, a kada bi došlo do dvije godine, onda im samo ne bi bio produžen ugovor, već bi išli 15 dana „na pauzu“, nakon čega bi ponovo potpisali ugovor na određeno i nastavili da rade dok ponovo ne navrše nepune dvije godine i sve tako. 

Kancelarija za reviziju BiH u revizorskom izvještaju o radu UIO navela je neopravdano veliki broj zaposlenih na određeno vrijeme. Govoreći o tome, Zoran Tegeltija je kazao da je Vijeće ministara BiH 2015. godine donio odluku da se za svako novo zapošljavanje u UIO traži njegova saglasnost i da dugo nije davana ta saglasnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...