POZVAO IH SNSD-ov STAŠA KOŠARAC: Visokorangirani policijski službenici na političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a evo šta kaže zakon (FOTO)

Na sastanku je bilo otprilike 50-ak ljudi, a pozvani su bili svi iz RS-a koji rade u Vijeću ministara BiH, kao i Srbi iz policijskih agencija na nivou BiH kao što su SIPA i OSA.

  • Vijesti

  • 13. Sep. 2023  

  • 1

Direktor SIPA-e, direktor Službe za poslove sa strancima, zamjenik direktora Granične policije i drugi visokorangirani funkcioneri policijskih agencija BiH jučer su se odazvali pozivu državnog ministra Staše Košarca (SNSD), piše Klix.ba.

U prvom redu su bili, između ostalih, Darko Ćulum (SIPA, Žarko Laketa (Služba za poslove sa strancima), Dragan Kulić (Granična policija), Rade Kovač (Služba za poslove sa strancima) i drugi policijski službenici.

Ukoliko pogledamo Zakon o policijskim službenicima BiH pronaći ćemo nekoliko članova koji ukazuju da su visokorangirani policijski službenici, u službi politike SNSD-a i Milorada Dodika, a navodno u ime RS-a jučer bili pristrasni i politički angažovani.

Član 36, između ostalog, kaže:

"Policijski službenik biće nepristrasan te izbjegavati aktivnosti ili propuste koji su nespojivi sa dužnostima ili koji krše dužnosti regulisane ovim zakonom.

Policijski službenik će se uvijek uzdržavati od javnog ispoljavanja političkih uvjerenja, a od javnog ispoljavanja vjerskih uvjerenja dok je na dužnosti".

Član 38 za policijskog službenika kaže:

"Ne može biti član političke stranke niti slijediti uputstva političkih stranaka niti u policijskoj uniformi prisustvovati skupovima političkih stranaka ili drugim političkim skupovima, osim ukoliko je na dužnosti;

U članu 105 koji se tiče teže povrede službene dužnosti navodi:

"Učestovanje u političkim aktivnostima koje nisu u skladu sa službom policijskog službenika, bilo za vrijeme ili van dužnosti;

Vršenje diskriminacije pri izvršavanju dužnosti, po osnovu rase, boje kože, pola, jezika, religije, političkog ili drugog opredjeljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla ili bilo po kojem drugom osnovu".

Okupljanje Srba iz državnih institucija je bilo zatvoreno za javnost, a press konferenciji su mogli prisustvovati samo Srna, RTRS i Alternativna TV, dok su svi ostali mediji iz oba entiteta u BiH, vraćeni kući.

Na sastanku je bilo otprilike 50-ak ljudi, a pozvani su bili svi iz RS-a koji rade u Vijeću ministara BiH, kao i Srbi iz policijskih agencija na nivou BiH kao što su SIPA i OSA.

Organizator sastanka, SNSD-ovac Staša Košarac, je izjavio da "ukoliko se nastave provokacije Christiana Schmidta, jedan od odgovora bit će povlačenje iz institucija BiH".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...