NEZAPAMĆEN SKANDAL U HRVATSKOJ: Otvorena istraga protiv hrvatskog šefa diplomacije, evo za šta se sve sumnjiči Čovićev prijatelj...

Ova firma nedavno je dospjela u fokus javnosti nakon što se doznalo da je bila zadužena za zbrinjavanje više od 12.000 leševa zbog afričke svinjske kuge.

  • Regija

  • 14. Sep. 2023  

  • 5

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman pod postupkom je Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog toga što je godinama od tvrtke Agroproteinka primao stotine hiljada eura koje nije prijavio u imovinsku karticu.

Konkretnije, ukupno je primio 2,11 miliona eura. No, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova nude drugu stranu priče.

“Odmah po stupanju na dužnost ministra, prenio je udio poslovanja obiteljske tvrtke Agroproteinka na odvjetničko društvo. Od prvog dana to je i vidljivo i transparentno navedeno u imovinskoj kartici. Kao dužnosnik, nema zakonskih prepreka za isplatu dividende obiteljske tvrtke, koja je stečena jasnim i zakonitim poslovanjem tvrtke”, navode u MVEP-u i dodaju:

“Ministar transparentno ispunjava imovinsku karticu te su podaci o poslovnom udjelu, dionicama ili vrijednosnim papirima, udjelima u društvima osoba te poslovnim subjektima samostalne djelatnosti sukladno tome i navedeni. Oni su javno dostupni te nije bilo namjere skrivanja isplata dividende, s obzirom da je jasno naznačen udio ministra u obiteljskoj tvrtki Agroproteinka.”

Također, tvrde, ministar će se o navedenom slučaju obratiti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te postupiti sukladno njihovoj odluci i po potrebi nadopuniti imovinsku karticu.

“Zaključno, ministar ni na koji način nije uključen u poslovanje tvrtke Agroproteinka. Kada je 2017. sklopljen ugovor o koncesiji s tvrtkom Agroproteinka, ministar Grlić Radman nije obnašao tu dužnost”, ističu iz Ministarstva.

Kako doznaju Index Istrage, skupština tvrtke Agroproteinka na kraju svake poslovne godine donosila je odluku da se dobit isplaćuje vlasnicima.

Pregledom poslovne dokumentacije utvrđeno je kako je Grliću Radmanu za 2019. isplaćeno 343.000 eura, za 2020. 432.000 eura, za 2021. 668.000 eura, a za 2022. 670.000 eura. Uplate za 2019., 2020. i 2021. godinu ukupno iznose 1,44 miliona eura, a ukupno s 2022. iznos se penje na 2,11 miliona eura. Iznos koji je dobio 2022. godine Grlić Radman još može prijaviti u imovinsku karticu do kraja ove godine.

Kompanija Agroproteinka u većinskom je vlasništvu njegove obitelji. Ova firma nedavno je dospjela u fokus javnosti nakon što se doznalo da je bila zadužena za zbrinjavanje više od 12.000 leševa zbog afričke svinjske kuge.

Najveći pojedinačni dioničar društva je Branko Ivković s 25,50 posto vlasničkog udjela. Ministrov brat Ivica Grlić Radman vlasnik je 20,57 posto dionica, a sam ministar Gordan Grlić Radman 20,56 posto dionica. Jednak postotak ima i Irena Bubalo, ministrova sestra i članica Nadzornog odbora.

Inače, Grlić Radman je rodom iz Tomislavgrada i veliki je prijatelj lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, te čest gost u Mostaru.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...