OKONČAN SASTANAK VUČIĆA I KURTIJA U BRISELU: Predsjednik Srbije rezigniran, tvrdi da su razgovori bili…

Vučić i Kurti su se posljednji put sastali u Briselu 2. maja, a poslije vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, koje su Srbi bojkotovali, a na kojima su izabrani albanski predsednici srpskih opština.

  • Regija

  • 14. Sep. 2023  

  • 0

Završen sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu, uz posredovanje Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za vanjske poslove i Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je odmah posle sastanka rekao da su sastanci neuspješno završeni.

"Neuspješno završeni razgovori u smislu pronalaženja jasnog puta ka noramlizaciji odnosa. Svi smo imali svoje prijedloge, na kraju mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni prijedlog EU, Kurti nije želio i sastanak je okončan", rekao je Vučić poslije sastanka.

Prema njegovim riječima, jasno je da Kurti izbjegava da formira ZSO, a da Srbija ne bježi od svojih obaveza.

Vučić je novinarima poslije sastanka rekao da je iznio podatke o incidentima na Kosovu, i da u posljednja dva mjeseca imamo 50 posto više incidenata "pod Kurtijem" nego u najgoroj godini u vrijeme bilo koga drugog na vlasti na Kosovu. "Na to je ukazano na sastanku", kazao je Vučić.

Na pitanje novinara šta je podrazumjevao kompromisni prijedlog EU koji je Srbija prihvatila, on je odgovorio da je to da se najprije razgovara o formiranju ZSO kako bi se vidjelo ima li tu kredibilnog procesa ili ne, ako ga ima paraleno sa tim bismo krenuli da radimo na našim obavezama.

Vučić je naveo da se razgovaralo o situaciji na sjeveru Kosova, da je ukazao na to koliko smeta svakodnevno šikaniranje i hapšenje Srba, da je pokrenuto pitanje eksproprijacije i ilegalne eksproprijacije i pitanje takozvane evikcije odnosno iseljavanja Srba iz njihovih institucija i mjesta gdje rade. On ne vjeruje da je tu postignut napredak.

Upitan da li je bilo riječi o izborima na sjeveru, on je naveo da je rekao da će dati sve od sebe da razgovara sa Srbima da učestvuju na izborima ako albanski gradonačelnici podnesu ostavke.

"Sad je bezveze pričati o tome", naveo je on.

Upitan da li su se on ili Kurti oko bilo čega usaglasili, odnosno ima li ikakve pozitivne stvari, odgovorio je da ne može da govori na taj način i da je uvijek bolje razgovarati.

"Nismo se dogovorili oko suštinskih stvari o kojima smo danas razgovarali i ima stvarnu važnost. Nema sumnje da smo se usaglasili oko nečega ali ne oko suštine“, kazao je Vučić.

Na pitanje da li je za njega pokretanje peticije za smjenu gradonačelnika sa sjevera prihvatljiv, odgovara da je najbolje ići na ostavke jer je procedura oko peticija tako napravljena da se izbjegnu izbori, te da je po njoj potrebno 118 dana da bismo došli do trenutka raspisivanja izbora.

"Rekao sam da sam spreman da razgovaram sa Srbima i vidim kako možemo da doprinesemo deeskalaciji", kazao je on.

Vučić je pojasnio da evropski prijedlog jeste da se ide prvo na ZSO.

"Ali suština je u tome da kada pitate Kurtija da li hoće da je formira nikad ne dobijete pozitivan odgovor“, naveo je Vučić.

On kaže da nas sve ovo vodi u veće probleme.

"Reći će EU i izaći će sa još jasnijim stavom od mene. Računam da je mir u najvećem interesu Srba i Albanaca i to je nešto sa čime niko ne smije da se igra. Nadam se rješenjima jer ovako idemo u ćorsokak. Zabrinut sam, nisam nezadovoljan, pomalo sam zadovoljan jer je Srbija bila konstruktivan i još sam zabrinutiji za srpski narod“, kazao je Vučić.

Vučić je osvrnuo na odluku opština Leposavić i Zubin Potok da pristupe Ascojaciji kosovskih opština i rekao da su po Kurtijevom naređenju, baš na današnji dan, njegovi odbornici donijeli tu odluku.

"Naravno da je to cirkuska predstava i da je to loše. Čudi me da vi albanski novinari koji ste prije dvadeset i više godina smatrali da su vam prava ugrožena sada se tome radujete i mislite da je to normalno. Možete svašta da pišete na papiru, i na tarabi svašta piše, al nema ništa od toga. Leposavić će da pripada ZSO, kao i Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica“, kazao je Vučić.

Na pitanje šta je naredni korak, kaže da ne zna šta bi rekao i da ne vjeruje da je ovo kraj svijeta i da će se čuti ko je za ovaj neuspjeli sastanak odgovoran.

Podsjetimo, glavna tema današnjih razgovora bila je primjena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, koji su Kurti i Vučić dogovorili 18. marta u Ohridu, ali i deeskalacija situacije na sjeveru Kosova koja, između ostalog, podrazumjeva povlačenje kosovske specijalne policije iz četiri srpske opštine i održavanje novih lokalnih izbora u tim opštinama.

Nakon toga bi trebalo ući u proces osnivanja Zajednice srpskih opština.

Ovo je prvi susret Vučića i Kurtija od početka krize na jseveru Kosova 26. maja kada su predsednici četiri opštine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom albanske nacionalnosti ušli u zgrade tih opština uz nemire i prisustvo policije.

Vučić i Kurti su se posljednji put sastali u Briselu 2. maja, a poslije vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, koje su Srbi bojkotovali, a na kojima su izabrani albanski predsednici srpskih opština.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...