PRIJETI MU DUGOTRAJNA KAZNA: Zakazano izricanje presude Siniši Šakiću za brutalnu likvidaciju Slaviše Ćuluma

Iznošenje završnih riječi trajalo je satima, i održano je na posljednja dva ročišta, gdje su tužilaštvo i odbrana uvjeravali da su dokazali krivicu, odnosno nevinost optuženog.

  • Hronika

  • 15. Sep. 2023  

  • 0

U Okružnom sudu Banja Luka okončano je suđenje Siniši Šakiću zvanom Kinez, optuženom za ubistvo Slaviše Ćuluma u maju 2020. godine u Dragočaju kod Banje Luke.

Izricanje presude zakazano je za 20. septembar.

Iznošenje završnih riječi trajalo je satima, i održano je na posljednja dva ročišta, gdje su tužilaštvo i odbrana uvjeravali da su dokazali krivicu, odnosno nevinost optuženog.

Šakić je optužen za teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna dugotrajnog zatvora, odnosno od najmanje pet do 40 godina zatvora.

Suđenje Šakiću trajalo je skoro dvije i po godine, a počelo je u maju 2021. godine.

Ćulum je ubijen 15. maja 2020. godine na lokalnom putu nedaleko od porodične kuće u mjestu Dragočaj kod Banje Luke, nedugo nakon što je izašao iz zatvora u Foči gdje je izdržavao 13-godišnju kaznu zbog pokušaja ubistva. Dok se nalazio u svom autu, u njegovom pravcu iz automatske puške ispaljena su 22 hica.

MUP RS-a je 28. jula iste godine uhapsio Šakića, a iz policije su ubrzo naveli da su mu "razbili lažni alibi da je u vrijeme ubistva bio u Hrvatskoj".

U martu 2021. godine Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, podiglo je optužnicu protiv Šakića.

Tereti se da je u dogovoru sa nepoznatom osobom nabavio motocikl, koji je koristio za "izviđanje" terena gde su planirali i počinili ubistvo Ćuluma, koji je od zadobijenih povreda preminuo na mjestu zločina.

Obojica su godinama bili poznati istražnim organima. Radilo se o "zakletim neprijateljima", koji su nekada bili u vrlo bliskim odnosima.

Zajedno su hapšeni 2009. godine zbog pokušaja pljačke benzinske pumpe, a po izlasku iz zatvora dolazi do sukoba između dotadašnjih prijatelja, koji je vremenom eskalirao.

(Faktor)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...