SPREMA SE ZA PUT: Prema medijskim izvještajima, Zelenski bi trebao posjetiti američki Kongres uskoro

Predstavnici Zelenskog i čelnici Kongresa nisu bili dostupni za komentare o izvještajima.

  • Evropa

  • 15. Sep. 2023  15. Sep. 2023

  • 0

Volodimir Zelenski posjetit će američki Kongres sljedeće sedmice, prema medijskim izvještajima, nakon što je američki dužnosnik ranije rekao da se očekuje da će se ukrajinski predsjednik u četvrtak sastati s američkim predsjednikom Bidenom.

Punchbowl News u petak je objavio da je posjeta Volodimira Zelenskog Kongresu okvirno zakazan za četvrtak.


Washington Post također je izvijestio da se Zelenski sprema u četvrtak otputovati u američki Kongres, dok je Wall Street Journal rekao da će se sastati s američkim zastupnicima.

Predstavnici Zelenskog i čelnici Kongresa nisu bili dostupni za komentare o izvještajima.

"Očekuje se da će Zelenski sljedeće sedmice ići u Washington nakon svog putovanja u New York na sastanak Opće skupštine UN-a", rekao je američki dužnosnik za Reuters u četvrtak.

Njegova posjeta dolazi u trenutku kada Joe Biden, demokrat, provodi pritisak na američke zakonodavce da osiguraju dodatne 24 milijarde dolara za Ukrajinu i druge međunarodne potrebe usred tekuće ruske invazije, prenosi Hina.

Volodimir Zelenski posjetit će američki Kongres sljedeći tjedan, prema medijskim izvješćima, nakon što je američki dužnosnik ranije rekao da se očekuje da će se ukrajinski predsjednik u četvrtak sastati s američkim predsjednikom Bidenom.

Punchbowl News u petak je objavio da je posjeta Volodimira Zelenskog Kongresu okvirno zakazana za četvrtak.


Sva sredstva mora odobriti Kongres. Bidenovi kolege demokrati kontroliraju Senat SAD-a, ali republikanci tijesno kontroliraju Zastupnički dom Kongresa SAD-a i signalizirali su otpor zahtjevu za dodatno finansiranje Ukrajine.

U američkom Senatu Ukrajina je od početka rata dobila široku podršku obiju stranaka. Ali kritike kontinuirane isplate pomoći nedavno su se povećale u Zastupničkom domu američkog Kongresa u kojemu republikanci imaju tijesnu većinu.

Zelenski je posljednji put posjetio Washington u decembru 2022. Tada se sastao s Bidenom i obratio se oba doma Kongresa na Kapitolu. SAD daje Ukrajini više vojne pomoći od bilo kojeg drugog saveznika kako bi se odbranila od ruske invazije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...