SVETLANA CENIĆ O NAJAVLJENOJ DODIKOVOJ POSJETI RUSIJI: "Da li se viđa sa onim dvojnikom ili trojnikom? Ti susreti nas debelo koštaju"

"Šta će biti dalje ne mogu da nagađam jer OHR više nije OHR kojeg pamtimo, pokušajte zamisliti šta bi se desilo da je Paddy Ashdown visoki predstavnik"

  • Mini market

  • 15. Sep. 2023  

  • 0

Kako će se stvari dalje razvijati na relaciji Dodik-Schmidt za Hayat je komentirala Svetlana Cenić, ekonomski ekspert.

Osvrnula se i na najavljenu posjetu predsjednika RS-a Milorada Dodika Rusiji i sastanak s predsjednikom te zemlje Vladimirom Putinom početkom novembra.

Cenić kaže da je u konkretnom slučaju nakon otkazivanja posjete Schmidta Banjoj Luci profitirao Dodik.

"Šta će biti dalje ne mogu da nagađam jer OHR više nije OHR kojeg pamtimo, pokušajte zamisliti šta bi se desilo da je Paddy Ashdown visoki predstavnik. Voljela bih da Schmidt i obavještajne inostrane službe kažu gdje su to trebale biti postavljene barikade odnosno jesu li bile postavljene i ko bi zbog toga odgovarao za ugrožavanje bezbjednosti čovjeka koji ima i posebnu pratnju i obavlja neku funkciju. Može on biti i turista, ali kome vi to smijete postaviti barikade i ko bi za to odgovarao", navodi Cenić.

Kaže kako će sada neki likovati.

"Iako oni protesti, koji su se kao dešavali na entitetskoj liniji, vidjeli ste koliko je to bilo malobrojno i kakva je to bila podrška. Pitam se i ko bi to gađao jajima osim njegovih (Dodikovih, op.a.) organizovanih grupa kojima on upravlja, da li su unutar stranke ili su iz nekog miljea rekla bih kriminalnog, a  s obzirom na to da normalan i ispravan čovjek nikada to ne bi uradio", navela je Cenić.

Smatra da je Schmidt napravio katastrofalnu grešku jer je dogovarao sastanak u kafanama.

"Da smo mi to tako uradili međunarodnim zvaničnicima, zamislite kojem ruglu bi bili izvrgnuti. Da li bi i oni pristali na neki sastanak u kafani? Opoziciji zakazuje sastanak u kafani. Vukanović kaže da mu je dan prije došao poziv za sastanak u kafani, to nije ozbiljno i ne dolikuje nijednom diplomati nekome ko predstavlja institucije visokog ranga. Nisu to susreti ovako da popije kafu. Da bi istog dana viđao se s predstavnicima FBiH, pa čiji je on visoki predstavnik", pita se Cenić.

Komentirajući najavljenu Dodikovu posjetu Rusiji, Cenić kaže da predsjednik RS-a ide tamo da se pohvali da je napravio još veći darmar.

"Da možda dobije još neke instrukcije i da pokuša to najvjerovatnije i nešto unovčiti, da ušićari na svemu tome. Da pošalje sliku ka svijetu, ‘vidite me koliko sam jak, ja se viđam s Putinom’. Samo uvijek imam pitanje da li se viđa sa onim dvojnikom ili trojnikom i koliko traju ti susreti i o čemu se radi. Ti susreti nas debelo koštaju", rekla je Cenić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...