DRŽAVNI POSLANIK MIROSLAV VUJIČIĆ TVRDI: "Srbi u FBiH žive u težim uslovima nego Bošnjaci u RS-u"

– Srbi su stalno izloženi pritiscima i progonu u Federaciji BiH, ali, nažalost, bošnjački predstavnici vlasti u FBiH nikada nisu osudili bilo koji napad na imovinu Srba – rekao je Srni Vujičić koji je osudio svaki napad na povratnike.

  • Politika

  • 16. Sep. 2023  16. Sep. 2023

  • 7

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izrazio je uvjerenje da Srbi u Federaciji BiH žive u mnogo težim uslovima nego Bošnjaci u Republici Srpskoj.

– Srbi su stalno izloženi pritiscima i progonu u Federaciji BiH, ali, nažalost, bošnjački predstavnici vlasti u FBiH nikada nisu osudili bilo koji napad na imovinu Srba – rekao je Srni Vujičić koji je osudio svaki napad na povratnike.

Vujičić je istakao da je Sarajevo primjer sistemskog protjerivanja Srba, koji tamo nemaju nikakva prava i kojima se imovina otima i uzurpira.

On je naveo da je crkva Svetog Save na Vrelu Bosne, kraj Sarajeva, više puta pljačkana i uništavana, kao i druga imovina Srpske pravoslavne crkve /SPC u Sarajevu, ali niko nije tražio sjednicu Predstavničkog doma.

On je podsjetio da u Sarajevu nikad ništa nije urađeno na vraćanju zgrade Ekonomskog fakulteta SPC-u, kao ni više od 40 stanova koji su pripadali Crkvi.

– Takav je odnos vlasti glavnog grada prema SPC i Srbima – istakao je Vujičić.

Za četvrtak, 21. septembra, zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebali da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti povratnika u BiH.

Grupa  poslanika zatražila je da Predstavnički dom razmatra, kako su forumulisali, “učestale napade na povratnike” na teritoriji Republike Srpske i prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju njihove bezbjednosti u cijeloj BiH.

Podsjetimo u napadima na povratnike u Republiku Srpsku od potpispivanja Daytona smrtno je stradalo njih 13. U posljednjim mjesecima desilo se nekoliko fizičkih napada na Bošnjake u RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...