PRIMAMLJIVA PONUDA: Ovo selo vam plaća da se doselite

Predivno područje nalazi se na planinskoj padini na 1.300 metara nadmorske visine.

  • Evropa

  • 16. Sep. 2023  

  • 0

Švicarsko selo Albinen nudi porodicama 50.000 eura samo da se ljudi presele u ove zadivljujuće predjele u planinskoj dolini.

Predivno područje nalazi se na planinskoj padini na 1.300 metara nadmorske visine. Njegove tradicionalne planinske kuće gledaju na ogromno okruženje snježno bijelih vrhova.

Malom selu već neko vrijeme prijeti izumiranje, jer se sve veći broj stanovnika iseljava iz seoske slikovite zajednice u korist okolnih gradova.

Krajem 2020. godine u selu je živjelo samo 243 stanovnika. Međutim, planom koji je osmišljen 2018. godine svi se nadaju da će se spriječiti taj trend.

Uprkos tome što je privlačno selo udaljeno 6,8 km od banjskog grada Leukerbada i 35 minuta vožnje od glavnog grada kantona Siona i industrijskog grada Vispa, selo se ispraznilo tokom godina zbog nedostatka poslova.

Porodice će dobiti 25.000 eura po odrasloj osobi i još 10.000 za svako dijete. Ova ponuda je primamljiva, ali postoji i jedan uslov.

Kako bi zaustavilo pražnjenje sela, Albinen traži ljude mlađe od 45 godina koji bi se doselili, kao i da u selu žive najmanje 10 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...