BURA NA BALKANU: Protjerani ruski diplomati, Zaharova prijeti iz Moskve...

"Takva odluka donijeta je pošto su od nadležnih dobijene informacije o tome da su preduzimali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", navelo je Ministarstvo.

  • Regija

  • 16. Sep. 2023  

  • 0

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije je danas saopćilo da su protjerana trojica diplomata Rusije jer su se bavila "aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", a ta odluka je naljutila Moskvu.

U saopćenju piše da je ambasador Ruske Federacije Sergej Bazdnikin u utorak, 12. septembra, bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije gdje mu je uručena diplomatska nota kojom su nepoželjnim (persona non grata) proglašena trojica diplomata ruske Ambasade u u Skoplju.

"Takva odluka donijeta je pošto su od nadležnih dobijene informacije o tome da su preduzimali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", navelo je Ministarstvo.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova je u petak popodne saopćila da su "vlasti Sjeverne Makedonije 12. septembra bez objašnjenja trojicu diplomata iz ruske ambasade u Skoplju proglasile personama non grata".

Ona je najavila da "neodgovorni i neprijateljski napad vlasti Sjeverne Makedonije neće ostati bez odgovora" i ocijenila da Skoplje "nastavlja da se kreće putem pogoršanja konfrontacije i dovode u ćorsokak bilateralne odnose koji su već u dubokoj krizi".

"Odluku da protjeraju naše kolege smatramo neprikladnom željom rukovodstva te zemlje (Sjeverne Makedonije) da svojim zapadnim zaštitnicima još jednom pokaže svoj značaj u borbi protiv imaginarne ruske prijetnje", dodala je Zaharova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...