KONAKOVIĆ RASPIRIO UGASLU VATRU: Priprema li CIA plan podjele BiH? Čeka li našu državu sudbina Kipra? 

Urednik ovog portal, Zoran Meter, piše da društvene mreže u BiH trese navodni američki plan podjele BiH na srpski i bošnjački entitet (tamošnji se Hrvati uopće i ne spominju i bili bi, prema tim projekcijama, samo etnički ukras u dominantno bošnjačkoj novoj državnoj konstrukciji).

  • Mini market

  • 17. Sep. 2023  

  • 4

Urednik portal "Analiziraj.ba", Ozren Kebo, razvija tezu koju je neoprezno nagovijestio šef bh, diplomatije o podjeli BiH na dvije interesne sfere, odnosno dvije države, a u priču je pravo niotkuda uskočio i urednik portal Geopolitika, tvrdnjom da CIA pripema plan o podjeli BiH. 

Kebo smatra simptomatičnom to što su na sastanku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i ministrice vanjskih poslova Njemačke Annalene Baerbock, "kraj ovolikih planetarnih problema" mnogo govorilo o Bosni Hercegovini. Problemtizira i izjavu Nermina Nikšića da će Trojka tvrdoglavo nastaviti da radi na podizanju životnog standarda. 

"Životni standard da, to je najvažnija moguća tema za građane, ali tek nakon golog opstanka", piše Kebo i dodaje:

"Kada se vratio iz Brisela Elmedin Konaković, ne bez euforije, izjavljuje da EU razmatra kako pomoći samo Federaciji BiH. Ta se verzija može višestruko tumačiti, ali čini nam se da su zabrinutost i oprez najpoželjnije polazne tačke. Bolji poznavatelji prilika tvrde da je među strancima involviranim u naš slučaj najfrekventnija ona vizija budućnosti u kojoj Bosna i Hercegovina podsjeća na Kipar – Republika Srpska Srbiji, Rusiji i Kini, Federacija Hrvatskoj i Evropskoj uniji, a između njih, na entitetskoj liniji, ovi Mađari što su već stacionirani kao snage efektivnog razdvajanja. Šta će biti s povratnicima u Republiku Srpsku koji su i do sada učestalo napadani i kakva perspektiva u tom slučaju čeka zajednicu bošnjačkih općina ( Sarajevo, Tuzla, Zenica i eventualno Bihać), e o tome se još ništa ne zna."

Na kraju teksta novinar Kebo napominje: "Ništa ne tvrdimo, još manje zagovaramo, nego prenosimo zabrinutost dobronamjernih elemenata među stranim faktorima". 

Fantomskom idejom o podjeli BiH, bavi se i portal Geopolitika. Urednik ovog portal, Zoran Meter, piše da društvene mreže u BiH trese navodni američki plan podjele BiH na srpski i bošnjački entitet (tamošnji se Hrvati uopće i ne spominju i bili bi, prema tim projekcijama, samo etnički ukras u dominantno bošnjačkoj novoj državnoj konstrukciji).

Pritom se svi pozivaju na navodnu kartu američke CIA-e koja upravo to i prikazuje, piše Meter, koji u tom svijetlu gleda i na apel Bakira Izetbegovića arapskim državama da s više pažnje prate predstojeće procese u BiH.  

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...