RAST GLOBALNE POTRAŽNJE, OBISTINILE SE PROGNOZE: Cijene nafte porasle zbog smanjene ponude i potražnje...

(...) iz Kine.

  • Ekonomija

  • 18. Sep. 2023  18. Sep. 2023

  • 0

Cijene nafte u ponedjeljak su porasle nakon što su se obistinile istaknute prognoze o rastućem deficitu ponude u četvrtom kvartalu, a nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile smanjenje proizvodnje i zbog optimizacije oporavka potražnje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte.

Terminski ugovori na naftu Brent porasli su za pet centi, ili 0,1 posto, na 93,98 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate koštala na 90,92 dolara po barelu, što je porast od 15 centi ili 0, 2 posto.

Brent i WTI su poskupljivali tri uzastopne sedmice kako bi dosegli svoje najviše nivoe od novembra nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile smanjenje isporuka do kraja godine kao dio planova grupe OPEC+ i dok su kineske rafinerije povećale proizvodnju, vođene snažnim izvoznim maržama.

Oba ugovora također su na putu za svoje najveće tromjesečno povećanje od ruske agresije na Ukrajinu u prvom kvartalu 2022. godine.

Rast globalne potražnje za naftom na putu je da dostigne 2,1 miliona barela dnevno, u skladu s prognozama Međunarodne agencije za energiju i Organizacije zemalja izvoznica nafte. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...