UPRAVO TO JE VICO ZELJKOVIĆ I ŽELIO POSTIĆI: Evo koliko je Bosanaca i Hercegovaca sinoć nastupilo u Banjoj Luci i Širokom Brijegu

Proteklog ljeta je Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine donio odluku za koju su, svi koji iole prate bh. fudbal, odmah znali da je pogubna, piše Nihad Mutapčić u kolumni koju prenosimo u cjelosti.

  • Sport

  • 18. Sep. 2023  

  • 0

Piše: Nihad MUTAPČIĆ / scsport.ba

Ukinuli su vodeći ljudi FSBiH status stranca igračima iz “država bivše Jugoslavije”, pa su tako igrači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije postali “domaći” u našim takmičenjima.

Interesantno je da se u toj odluci ne spominju igrači s Kosova, ali to je već druga tema.

Rezultate i posljedice ove odluke uviđamo već na startu nove sezone, a klubovi su već za dva mjeseca stigli dovesti toliko igrača iz pomenutih zemalja da se Bosanci već polako počinju pojavljivati tek u tragovima.

Najsvježiji primjeri dolaze sa dvije sinoćnje utakmice 7. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Borac je na Gradskom stadionu u Banjaluci ugostio Posušje (1:0), a na terenu su kombinovano u startnim postavama bila četiri Bosanca!

Kod Borca su Bosanci u startnoj postavi bili Zoran Kvržić, Srđan Grahovac i Savo Šušić, a kod Posušja je jedino mladi Ivan Marić imao samo bh. pasoš, koji, uz hrvatski, posjeduju još i Josip Bešlić, Nikola Mandić, Dario Krišto i Frane Maglica.

S klupe su za Borac, od Bosanaca, ušli Vranješ, Lukić i Čavić, a za Posušje samo mladi Marko Kraljević.

altFoto: NK Široki Brijeg/Antonio Slišković

Slična je priča bila na Pecari, gdje je Široki Brijeg ugostio Zvijezdu 09 (2:1).

Božo Musa, Ivan Šaravanja, Mihael Kuprešak, Marijan Čavar i Daniel Lukić su počeli meč za Široki od igrača sa bh. pasošem, što je solidna brojka.

No, na drugoj strani, kod Zvijezde 09 su jedini Bosanci u startnoj postavi bili Emanullah Blažević i mladi Goran Milovanović.

S klupe su za Široki ušli Tomislav Tomić i Ilija Bagarić, a kod Zvijezde 09 Bože Vukoja, mladi Luka Janković i Milan Savić.

Tako dolazimo do cifre od tek 11 igrača Bosanaca od ukupno 44 koja su počela pomenute dvije utakmice.

A, pravilo je tek stupilo na snagu. Šta nas tek čeka u narednim godinama…

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...