UKRAJINCI SLAVE POBJEDU: "Probili smo se kroz ruske 'zmajeve zube'!" (VIDEO)

Ukrajinske trupe probile su rusku odbrambenu liniju blizu Bahmuta, tvrdi Kijev koji objavljuje niz snimaka kao dokaz vojnog uspjeha 

  • Evropa

  • 18. Sep. 2023  

  • 0

Ukrajinska vojska početkom juna krenula je u veliku kontrofanzivu na tri tačke duž linije fronte duge 965 kilometara. Strateški najvažnija tačka napada je jugoistočno od grada Zaporižje, u smjeru Azovskog mora, jer bi tu Ukrajinci mogli prekinuti ruski koridor između Rostova na Donu s Krimom, navodi BBC. Tu je glavna ruska logistička ruta, i kada bi je Ukrajinci presjekli, Rusima bi bilo gotovo nemoguće zadržati ogromni garnizon na Krimu. 

Na tom dijelu fronta nije bilo puno pomaka, osim oko sela Robotine i Verbove. Sada ukrajinski generali tvrde da su tu probili prvu liniju ruske odbrane. BBC je analizirao devet videosnimki s prve linije sjeverno od Verbova. 

Četiri od tih snimaka koje se šire društvenim mrežama prikazuju ukrajinske snage kako probijaju rusku odbranu, ali ne vidi se da su Ukrajinci uspjeli uspostaviti kontrolu nad tim područjem, navodi BBC. Na snimcima se vidi pješački proboj, ali ne i kolone ukrajinskih oklopnih vozila kako prolaze i zauzimaju tek oslobođeni prostor. 

Ipak, BBC potvrđuje da su Ukrajinci napredovali na 10 posto prostora, koliko ih dijeli od Azovskog mora, no još je veći uspjeh ako se zna da su ruske snage "iscrpljene i vjerovatno demoralizirane" nakon tri mjeseca ofanzive. 

Ruska odbrana je tvrda, jer su mjesece proveli u izgradnji složenih i čvrstih odbrambenih linija, postavljenih u više pojaseva. Satelitski snimci pokazuju nizove isprepletenih rovova, bunkera i minskih polja, sve dodatno čuvano artiljerijom. 

Na snimci se vidi protutenkovski jarak, tzv. zmajevki zubi, zatim niz željeznih antitenkovskih prepreka 250 metara dalje, dok su rovovi iskopani na daljnjih 300 metara udaljenosti. Iza rovova označeni su artiljerijski položaji. 

Ukrajinsko napredovanje usporavaju ogromna minska polja: jako su gusta, na nekim područjima postavljeno je i do pet mina u kvadratnom metru. 

Prvi ukrajinski pokušaj prodora u junu brzo je završio neuspjehom, uz velike gubitke u opremi i ljudstvu. Ukrajinci su nakon toga ogromnu energiju uložili u uklanjanje mina, često noću, nekad i pod paljbom, i zbog toga tako sporo napreduju, navodi BBC. 

Moći će znatnije napredovati tek nakon što demineri prokrče dovoljno širok prolaz kroz minska polja, i kad nadvladaju rusku artiljeriju. U međuvremenu, Rusija šalje pojačanja svojim snagama. Ratište je dinamično, Rusija bi još uvijek mogla preokrenuti ishod u svoju korist, analizira BBC. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...