BIVŠI PREDSJEDNIK IRANA: SAD na "crnu listu" stavile Mahmuda Ahmadinedžada

“Današnja akcija cilja na Mahmuda Ahmadinedžada jer je omogućio nezakonito pritvaranje naših građana, nanoseći neizmjernu bol i patnju i žrtvama i njihovim porodicama”.

  • Svijet

  • 18. Sep. 2023  

  • 0

Sjedinjene Američke Države danas su na "crnu listu" stavile bivšeg predsjednika Irana Mahmouda Ahmadinedžada.

"Danas je Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva financija (OFAC) imenovao Mahmouda Ahmadinedžada, bivšeg predsjednika Irana, jer je pružio materijalnu podršku iranskom Ministarstvu obavještajnih poslova i sigurnosti (MOIS), entitetu kojeg je Ministarstvo istovremeno već ranije sankcioniralo.

Ove radnje se poduzimaju u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14078, „Pojačavanje napora za dovođenje talaca i nezakonito zatočenih američkih državljana kući“, koja proširuje raspoložive alate za odvraćanje i nametanje opipljivih posljedica onima koji su odgovorni za taoce ili su saučesnici u njim,. odvođenje ili nezakonito pritvaranje državljanina Sjedinjenih Država u inostranstvu", stoji u objavi.

Današnja akcija cilja na Mahmuda Ahmadinedžada jer je omogućio nezakonito pritvaranje naših građana, nanoseći neizmjernu bol i patnju i žrtvama i njihovim porodicama”, rekao je podsekretar trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson. “Ostajemo snažno posvećeni žrtvama i njihovim porodicama i odlučni smo u našim naporima da pozovemo na odgovornost one koji počine ova djela.”

E.O. 14078 se oslanja na autoritet Roberta Levinsona o oporavku talaca i preuzimanju odgovornosti za taoce iz 2020. godine, koji je zasluga za upornost porodice Levinson i drugih koji su radili na tome da izuzetne teškoće svoje porodice pretvore u konstruktivnu i smislenu akciju. Odbijanje iranskog režima da odgovara za ono što se dogodilo Robertu Levinsonu nanijelo je nepodnošljivu bol i patnju Levinsonu, njegovoj porodici i onima koji brinu o njemu. Administracija poziva iranski režim da u potpunosti objasni šta se dogodilo Bobu Levinsonu, od njegovog početnog zatočeništva do njegove vjerovatne smrti.

State Department je istovremeno sankcionirao MOIS kao odgovoran za, ili saučesnik, da je direktno ili indirektno učestvovao, ili da je odgovoran za naređivanje, kontrolu ili na drugi način rukovođenje, uzimanje taoca američkog državljanina ili nezakonito pritvaranje državljanin SAD-a u inostranstvu", stoji u saopćenju Ministarstva trezora SAD.

MOIS je prethodno sankcioniran 16. februara 2012. godine za odgovornost ili saučesništvo u počinjenju teških kršenja ljudskih prava protiv iranskog naroda od 12. juna 2009.; u skladu sa optužbama za pružanje podrške Hezballahu, Hamasu i al-Kaidi; i u skladu sa kaznama za pružanje podrške Općoj obavještajnoj upravi Sirije. Dana 9. septembra 2022. OFAC jesankcionirao MOIS zbog uključivanja u sajber aktivnosti protiv Sjedinjenih Država.

Mahmoud Ahmadinedžad je bio predsjednik Irana od 2005. do 2013. Tokom svog mandata, Ahmadinedžad je bio odgovoran, između ostalog, za imenovanje dva ministra obavještajne i službe sigurnosti koji će voditi MOIS, koji je nominalno bio pod predsjednikovim nadzorom. Ahmadinedžad je imenovao na poziciju Qolam-Hossein Mohseni-Ejei 2005. godine i Heydar Moslehi 2009. godine, a obojica su sankcionirani 29. septembra 2010. zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava od strane vlade Irana.

Osim toga, tokom Ahmadinedžadovog mandata, MOIS je bio umiješan u pritvaranje nekoliko američkih državljana, uključujući bivšeg specijalnog agenta Federalnog istražnog biroa (FBI) Roberta “Boba” Levinsona, kao i tri američka planinara: Shanea Bauera, Joshuu Fattala i Sarah Shourd. Dok su trojica planinara na kraju puštena nakon višegodišnjih pritvora, g. Levinson je i dalje nestao i pretpostavlja se da je preminuo. Prethodno, 14. decembra 2020., OFAC je sankcionirao visoke oficire iranskog MOIS-a, Mohammada Baserija i Ahmada Khazaija, zbog njihove umiješanosti u otmicu, pritvor i vjerovatnu smrt Roberta Levinsona. Operaciju MOIS-a za otmicu i pritvor g. Levinsona odobrili su visoki iranski zvaničnici, koji su potom pokrenuli kampanju dezinformacija kako bi skrenuli krivicu sa iranskog režima.

Ahmadinedžad je od tada ostao aktivan u iranskom režimu. Nakon svog predsjedavanja, Ahmadinedžad je postao član iranskog Vijeća za procjenu svrsishodnosti, koje služi za rješavanje zakonodavnih pitanja i savjetovanje iranskog vrhovnog vođu o pitanjima nacionalne politike.

Mahmoud Ahmadinedžad je stavljen na "crnu listu" jer je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robu ili usluge za ili u podršku MOIS-u, precizira se iz OFAC-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...