"SCHMIDT NE TREBA DONIJETI ZAKON O DRŽAVNOJ IMOVINI": Dževad Mahmutović o napadima na povratnike u RS i krizi koju je izazvao Milorad Dodik (VIDEO)

"Oni hoće da protiv Ustavnog suda i vladavine prava donesu jedan novi zakon koji će smatrati nekom osnovom za dalje postupanje i knjiženje imovine na entitet RS-a", upozorava Mahmutović

  • Politika

  • 18. Sep. 2023  

  • 0

Profesor Dževad Mahmutović, delegat u Vijeću naroda RS-a izjavio je za televiziju Hayat da su vlasti RS-a uporne da otuđe imovinu od Bosne i Hercegovine i do traje već 12 godina.

"Kada su vidjeli da ne mogu integralno riješiti pitanje imovine onda su se bili upustili u rješavanje pojedinih segmenata. Mi smo sa kapacitetima koje smo imali u Vijeću naroda tražili od Ustavnog suda da zaštiti državnu imovinu. On je više puta rekao da državna imovina predstavlja integritet i nezavisnost jedne države", kazao je Mahmutović.

Smatra kako su vlasti u RS-u svjesni da one imaju već neke elemente državnosti entiteta i da im nedostaje taj dio što se tiče imovine, kako bi rekli da je RS druga srpska država.

"U ovoj situaciji to je novi pokušaj, jer su donijeli jednu odluku kojom kažu da se neće primjenjivati odluke Ustavnog suda. Oni hoće da protiv Ustavnog suda i vladavine prava donesu jedan novi zakon koji će smatrati nekom osnovom za dalje postupanje i knjiženje imovine na entitet RS-a. Ona jedino može biti imovina BiH, a to raspolaganje i korištenje imovine su neki drugi termini", kazao je Mahmutović.

Govorio je i o sve češćem napadu na povratnike Bošnjake u RS-u.

"Rasprava u Parlamentarnoj skupštini je dobra poruka vlastima i dobro je da se razgovara. Ja mislim da neki konkretni rezultati sa te rasprave neće biti polučeni i neće promijeniti stanje na terenu. Ono što može promijeniti stanje na terenu je odlučnija rekacija organa sigurnosti", smatra Mahmutović.

Kaže kako je većina počinioca identificirana, a to radi MUP RS-a.

"Taj problem kada dođe do tužiteljstava, oni najčešće odustaju od toga da ih kvalificiraju kao krivična djela. Napadi na povratnike ne mogu se tretirati kao obični napdati, jer u sebi imaju mržnju. Bilo da se radi o vjerskoj nacionalnoj ili rasnoj. Jedna brza, adekvatna rekacija koja bi pokazala da su takva ponašanja neprihvatljiva i koja bi osudila na teže sankcije, djelovala bi preventivno. Skupština BiH neće ništa posebno učiniti osim što će osuditi, ali ono što će biti defekt takvih zaključaka, jeste što poslanici iz RS-a kažu da takva sjednica nije trebala biti organizirana, da je u ovoj priči trebalo jedinstveno raspravljati o napadima na sve povratnike širom BiH", kazao je Mahmutović.

Naglasio je je i kako Dodik radi na principu kuhanja žaba.

"Saki put on te granice pomjera. Ono što danas radi je bilo nezamisljivo prije 7 godina, a danas je normalno. Ja se ne slažem da visoki predstavnik treba donijeti zakon o državnoj imovini koji je napravljen negdje bez političkih aktera. Ne može biti pripreman iza zavjesa, to pitanje zaslužuje širu rasparvu", rekao je Mahmutović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...