"IZVINITE SE ŽRTVAMA GENOCIDA": Direktor IGK Emir Ramić pisao generalnom direktoru Rakutena Mikitaniju zbog pjesme "Marš na Drinu"

IGK podsjeća da je 2013. godine Vuk Jeremić u Ujedinjenim nacijama organizovao koncert kada je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pjesmu “ Marš na Drunu”.

  • Politika

  • 18. Sep. 2023  

  • 6

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je pismo gospodinu Hiroshiju Mikitaniju, generalnom direktoru Rakuten Group-a, čije je sjedište u Japanu povodom skanadlozne pjesme "Marš na Drini” za vrijeme Davis Cup-a, promovirane uz pomoć Rakuten-a.

U pismu je tražen odgovor zašto Rakuten promoviše tekstove povezane s genocidom počinjenim u Bosni i Hercegovini?, tražeći od Rakutena da poštuju žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, te da se izvine i ograde od ovog nacionalističkog propagandnog plana.

IGK podsjeća da je 2013. godine Vuk Jeremić u Ujedinjenim nacijama organizovao koncert kada je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pjesmu “ Marš na Drunu”.

Poslije akcije IGK u kojoj su učestvovali mnoge organizacije, zajednice i pojedinci glasnogovornik tadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Ban Ki-moona se javno izvinuo žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini.

U nastavku pismo IGK u cijelosti:

Poštovani Rakuten TV, mr. Mikitani,

Pišemo kako bismo izrazili najoštriji protest i najdublju zabrinutost zbog nedavne promocije nacionalističkih stihova koji se dovode u vezu sa agresijom i genocidom u Republici Bosni i Hercegovini. Uočili smo da su takvi anticivlizacijski tekstovi korišćeni u promotivnim materijalima Novaka Đokovića koje Rakuten pokriva. Tražimo pojašnjenje o stavu vaše kompanije po ovom pitanju. Izvođenje ratnohuškačke himne srpskih ekstremističkih snaga “Mars na Drinu” je skandalozna uvreda za žrtve agresije i genocida u Republici Bosni i Hercegovini.

Ova ratnohuškačka pjesma korišćena je za podsticanje etničke i nacionalističke mržnje prema nesrbima, posebno Bošnjacima i korišćena je kao sredstvo za inspirisanje ubistava, progona i silovanja hiljada civila, što je kulminiralo genocidom u Srebrenici i Republici Bosni i Hercegovini.

Zastrašujući primjer zloupotrebe navedene nacinalističke pjesme dolazi iz Sedmog izvještaja američkog State Departmenta o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji:

Danonoćno su vojnici dolazili u kuću uzimajući po dvije do tri žene. Sve vrijeme su bili četiri do pet stražara, svi lokalni fočanski Srbi. Žena je znala da će silovanja početi kada se 'Mars na Drinu' pusti preko zvučnika glavne džamije. 'Marš na Drinu’ je četnička borbena pjesma koja je bila zabranjena u Titovim godinama. Dok se svirala 'Marš na Drinu', ženama je naređeno da se skinu i vojnici su ušli u kuće uzimajući one koje su željeli. Uzrast žena kretao se od 12 do 60 godina. Često su vojnici tražili kombinacije majke i kćeri. Mnoge od žena su bile teško pretučene tokom silovanja.”

Žalosno je što je navedena nacionalistička pjesma korištena u promotivnim materijalima Novaka Đokovića u Rakutenu.

Žrtvama je nepodnošljivo vidjeti da se promotivni materijali Novaka Đokovića koji obrađuje Rakuten koriste za izvođenje ratnohuškačke pjesme pod kojom su počinjeni ratni zločini i genocid u Republici Bosni i Hercegovini.

Gospodine Mikitani, pozivamo Vas i Rakuten da uputite javno izvinjenje žrtvama ratnih zločina u Republici Bosni i Hercegovini počinjenih u ime ekstremnog srpskog nacionalizma.

Upotreba stihova koji imaju historiju povezanu s agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem, kako je utvrđeno višestrukim presudama Međunarodnog suda, za mnoge je veoma uznemirujuća i uvredljiva. Ključno je da organizacije poput Rakuten TV, koje su uticajne i imaju globalni domet, zauzmu odgovoran pristup kada je u pitanju sadržaj koji promovišu.

Zato pozivamo Rakuten TV da se javno distancira od takvog uvredljivog materijala i da jasnu izjavu u vezi sa vašom posvećenošću etičkom i odgovornom promovisanju sadržaja.

Radujemo se vašem odgovoru na ovo važno pitanje.

Dr. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...