BROD SA ŽITARICAMA NAPUSTIO LUKU ČERNOMORSK: Ukrajina ovim slanjem prkosi prijetnjama Rusije...

(...) nastojeći da uspostavi pomorske koridore za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda.

  • Ekonomija

  • 19. Sep. 2023  19. Sep. 2023

  • 0

Brod sa žitom napustio je ukrajinsku luku Černomorsk na Crnom moru uprkos ponovljenim prijetnjama Moskve da će biti meta napada, rekao je danas ukrajinski ministar infrastrukture Oleksander Kubrakov.

"Brod 'Rezilijent Afrika' sa tri tone žita napustio je tu luku i uputio se ka Bosforu", napisao je ministar na platformi X.

Ukrajina ovim slanjem prkosi prijetnjama Rusije nastojeći da uspostavi pomorske koridore za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda.

Rusija se povukla iz sporazuma o žitaricama u julu, godinu dana nakon što je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, uz prigovore da se njen izvoz hrane i đubriva suočavao sa preprekama, te da je nedovoljna količina ukrajinskih žitarica išla u zemlje kojima su potrebne.

Kao reakcija na prekid sporazuma Ukrajina nastoji da uspostavi pomorske koridore duž obala saveznih zemalja do Bosfora suprotstavljajući se ruskim prijetnjama da će potopiti brodove koji ulaze ili izlaze iz ukrajinskih luka, prenosi Beta.

Prema navodima ministra, brod je jedan od dva koji su ušli u luku Čornomorsk prošle nedjelje. Drugi brod je još u luci i u toku je njegovo tovarenje žitorm za Egipat, rekao je on.

Ukrajina je objavila u subotu da ta dva broda, koja plove pod zastavom Palaosa, plove Crnim morem u pravcu ukrajinskih luka, što je prvi put od kada je krajem jula prekinut sporazum o žitaricama sa Rusijom, koji je omogućavao Ukrajini da izvozi žito i pored rata.

Od povlačenja iz sporazuma Rusija sprovodi kampanju artiljerijskih napada na lučku infrastrukturu i objekte sa žitaricama Ukrajine, što je prema Kijevu način da spriječe svaki pokušaj izvoza. Moskva tvrdi da gađa vojne ciljeve.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...