SVI SE PITAJU KO GA JE POZVAO: Vulin sa američke crne liste na događaju Ambasade SAD-a

Samo dva mjeseca od kad je dospio na crnu listu Sjedinjenih Država, Vulin oči u oči sa američkim ambasadorom Christopherom Hillom.

  • Regija

  • 19. Sep. 2023  

  • 4

Otkud direktor BIA-e Aleksandar Vulin na obilježavanju "misije Halijard", čiji je koorganizator Ambasada SAD-a, zemlje koja mu je uvela sankcije? U ambasadi kažu da ga nisu lično zvali. Da li ga je pozvala fondacija ili ga je neko poslao?

Samo dva mjeseca od kad je dospio na crnu listu Sjedinjenih Država, Vulin oči u oči sa američkim ambasadorom Christopherom Hillom.

„Zvali ga i pojavio se, dobio čovjek poziv i pojavio se“, priča predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prošle godine izaslanik predsjednika Srbije bila je ministrica Maja Gojković. Bila je Gojković i ove godine u svojstvu potpredsjednice Vlade, a pitanje je ko je bio u ime Aleksandra Vučića.

„Direktan krivac za tu glupost je Vučić, to se bez njegovog odobrenja ne bi moglo dogoditi jer da je Vulin samoinicijativno otišao u Pranjane, mislim da bi već na putu za Beograd bio smijenjen“, smatra novinar Đorđe Vlajić.

Američka ambasada je koorganizitar manifestacije, ali jasno se ogradila od Vulinovog prisustva

„Ambasador Christopher Hill govorio je kako svi treba da crpimo inspiraciju iz misije Halijard i da se zajedno suprotstavimo silama terora i agresije, koje su vratile užase rata na evropski kontinent. Tu poruku podrške miru u Evropi mogli su da čuju svi prisutni – pa i gospodin Vulin, čak i ako ga Ambasada SAD-a u Beogradu nije lično pozvala da prisustvuje“, naveli su iz ambasade.

Sve češće se nezvanično govori da bi Aleksandar Vulin mogao, zbog svega što mu Amerika stavlja na teret, od destabilizacije regiona do trgovine drogom, biti smijenjen sa čela BIA-e.

„Čitava stvar oko Vulina je jedna vrsta poruke i ona je višeslojna. Sa jedne strane Amerika šalje Vučiću poruku da će imati problema ako ne ispuni određene zahtjeve. Tu je Vulin nebitan, mogao je neko drugi biti pod sankcijama, svi su oni obični Vučićevi piuni i nemaju značaj on je samo izabran bio je najpogodniji“, smatra politički analitičar Dragoljub Anđelković.

Kad smo kod poruka, predsjednik Srbije o eventualnoj smjeni Vulina šalje još jednu.

„Eto Vulina, produžiše mu mandat. Možda sam i planirao da ga smjenjujem, ali sad ne mogu da ga smijenim“, rekao je Vučić.

Poruka, koju, međutim šalje zakon u Srbiji jeste da direktora BIA-e bira Vlada Srbije, ne predsjednik.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...