JOŠ JEDAN NEŠIĆEV SKANDAL: Povratnike koristi za podizanje nacionalnih tenzija

Suprotno nazivu svoje funkcije Nešić svojim izjavama dodatno podiže tenzije u BiH, pri čemu sam ne nudi, a novinari lojalni vlasti u RS-u ne pitaju, ni jednu relevantnu činjenicu kojom bi potkrijepio svoje tvrdnje.

  • Politika

  • 20. Sep. 2023  

  • 2

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao je za Radio Republike Srpske ima informacije da su pojedini napadi na Bošnjake u Republici Srpskoj inscenirani i da je mnogo više napada na Srbe u Federaciji BiH. Njegova izjava sporna je s više aspekata, piše Ljudski.ba.

Suprotno nazivu svoje funkcije Nešić svojim izjavama dodatno podiže tenzije u BiH, pri čemu sam ne nudi, a novinari lojalni vlasti u RS-u ne pitaju, ni jednu relevantnu činjenicu kojom bi potkrijepio svoje tvrdnje.

"Imam informacije da su pojedine prijave na napade na Bošnjake u Republici Srpskoj organizovane i inscenirane da bi se podigla međunacionalna tenzija, kako bi iz toga profitirale određene političke grupacije", rekao je Nešić, komentarišući dnevni red sutrašnje hitne sjednice Predstavničkog doma PS BiH na kojoj će se raspravljati o tački pod nazivom "Učestali napadi na povratnike na području entiteta Republika Srpska", koju su predložili poslanici SDA i DF.

Ako već ministar sigurnosti ima informacije logično je pitanje zašto policijske agencije ne poduzimaju konkretne mjere da privedu i saslušaju lica koja navodnim isceniranim napadima podižu tenzije. Bilo bi potpuno očekivano da Nešić na odgovornost pozove policijeske službe koje nisu u stanju da adekvatno procesuiraju informacije s kojima raspolažu. Bilo bi logično novinarsko pitanje kako su onda uhapšeni pripadnici MUP-a RS koji su zlostavljali maloljetnog dječaka.

Ovako Nenad Nešić svcojim izjavama derogira poziciju koju obavlja jer je njegov posao da se svi građani u BiH osjećaju sigurno. Umjesto toga Nešić svojim nacionalističkim stavovima doprinosi nepovjerenju građana u institucije koje bi trebale da brinu o njihovoj sigurnosti. Pitanje je da li je neđiću uopšte stalo do sigurnosti u BiH, a samim tim i snažnijih i sposobnijih policijskih struktura. Kad bi bile takve možda Nešić ne bi bio ministar sigurnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...