BIVŠI PREMIJER FBiH FADIL NOVALIĆ UPOZORAVA: "Zašto Vlada FBiH ne vraća u proceduru fiskalne zakone, kao što je poslušala HDZ u vezi energetike" (VIDEO)

"Fiskalni zakoni su teški zakoni i društvo ih teško mijenja, u 20 ili 30 godina ih mijenja, kao što je Zakon o radu ili Zakon o PIO. Svjedoci smo da Francuska Zakon o radu ne može promijeniti deset godina ili Rusija Zakon o PIO. Tako i mi imamo problema sa fiskalnim zakonima", rekao je Novalić

  • Politika

  • 20. Sep. 2023  

  • 3

Set fiskalnih zakona u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine čeka na usvajanje više od sedam godina. Njime bi se rasteretila privreda, kako je obećano, a obuhvatao bi izmjene Zakona o doprinosima, Zakon o porezu na dohodak, kao i Zakon o minimalnoj plaći.

Jučer se Nermin Nikšić, premijer FBiH sastao sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i upoznao ih sa aktivnostima koje Vlada poduzima u pravcu provođenja reformi i donošenja seta novih fiskalnih zakona.

Iako je nova Vlada FBiH obećala što hitnije upućivanje ovih zakona u parlamentarnu proceduru, to se nije dogodilo.

Na sto dana rada trenutne Vlade FBiH premijer je otimistično najavljivao.

"Intenzivno radimo na tome, formirao sam i radnu grupu koja volonterski radi na tim zakonima. Veliki posao smo uradili i došli do određenih rješenja koje bi trebali u narednih desetak dana da izdefinišemo i utegnemo", kazao je Nikšić.

Bivši premijer Vlade FBiH i trenutni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Fadil Novalić set zakona ponovo je vratio u parlamentarnu proceduru.

Novalić kaže kako se na usvajanje fiskalnih zakona čeka pet (od 2018. godine), a ne sedam godina kako je istakao Razim Halkić, zastupnik SDP u Parlamentu FBiH.

Dodao je da se radi o fiskalnim zakonima, koji su jedna od tri noge na kojima stoji država.

"Fiskalni zakoni su teški zakoni i društvo ih teško mijenja, u 20 ili 30 godina ih mijenja, kao što je Zakon o radu ili Zakon o PIO. Svjedoci smo da Francuska Zakon o radu ne može promijeniti deset godina ili Rusija Zakon o PIO. Tako i mi imamo problema sa fiskalnim zakonima.

Od 2018. godine zakoni su na Parlamentu, vrla je slaba bila ta većina. Svjedoci ste da je i Vlada produžila u tehničkom mandatu, sve se pogoršalo dolaskom korone i ukrajinske krize, pa smo se zakonima ponovo vratili 2021. godine", kazao je Novalić večeras u emisiji "Odgovorite ljudima" na FTV.

Na pitanje novinara - da li se slaže sa inovacijama, Novalić je kazao "kako se ne radi o inovacijama, da je to pitanje procenata i obuhvata".

"Onaj ko se razumije u to ne treba mu više od sedam dana da se prepakuju ti zakoni", istakao je Novalić.

Halil Bajramović, zastupnik Naroda i pravde u Parlamentu FBiH, kaže kako je zakon pretrpio 20-ak raznih amandmana, izmjena i dopuna i da je bilo volje vjerovatno je bilo dovoljno vremena da se on i usvoji u najboljem mogućem obliku.

"Što se tiče fiskalnih zakona, oni su povučeni zato što je trebalo da se resetuje stanje. Nakon samog uvođenja nove Vlade bilo je niz opstrukcija, vjerovatno se htjelo da se nova Vlada uvede u godišnje odmore, pa da se ne napravi skoro pa nijedna sjednica. Na nekakav način se uspjelo održati nekoliko sjednica. Zadnja je prekinuta pred godišnje odmore. U veoma teškim uvjetima učinili smo što smo mogli. Odmori su prošli, sjednica se nastavlja 27. septembra. Imamo 15 tačaka dnevnog reda, niz zakona je na dnevnom redu", naveo je Bajramović.

Na pitanje, da li su i fiskalni zakoni na dnevnom redu, Bajramović je odgovorio:

"Kako je rekao Nikšić zakoni su u pripremi. Radi se o specifičnim zakonima i moramo se posvetiti izradi najboljih. Mi smo imali u pokušaju donošenja, odnosno prijedloga donošenja zakona koji su bili minimalna plaća, pa 400 KM neoporezivi na tu plaću, pa smanjenje troškova. To je veoma teško. Bili smo protiv toga da se takav zakon donese, jer je nemoguće izraditi programe softvera koji bi to mogli pratiti. Od prvog dana smo za opciju da se podigne minimalni lični dohodak - na 1.000 KM, a da se doprinosi smanje", objasnio je Bajramović.

No Novalić je upitao - "kako su vraćeni energetski zakoni"?

"HDZ je insistirao na tim zakonima i oni su odmah vraćeni i usvojeni. Isto su tako mogli i ovi zakoni", istakao je bivši premijer.

Na pitanje - zašto zakoni toliko dugo čekaju na usvajanje, Novalić je odgovorio "kako je razlog nepostojanje većine za njihovo usvajanje, ali i strah od tih zakona".

"Taj se strah produžava. Nama je obećano da će se oni vratiti u junu, pa u julu, pa početkom septembra. Na pragu smo oktobra. Ovaj zakon i kad se usvoji, mora proći najmanje tri ili tri i po mjeseca, ako ne i pola godine da se urade softveri, da se on primjeni u Poreznoj upravi. Ako mi njega ne uradimo u septembru, ako se uradi u oktobru, primjena je tek od 1. januara 2025. godine. Dakle, ne možemo govoriti o povećanju plaća u narednoj godini, ne možemo govoriti o zaustavljanju odlaska mladih iz zemlje. To izaziva frustraciju u svima nama", kazao je Novalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...