OGLASIO SE OSMAN MEHMEDAGIĆ PREKO ADVOKATA: Odgovorio na pitanje o OSA-inoj iskaznici koju ima Salko Zildžić

Zakonitost rada OSA/OBA BiH, za vrijeme dok je njom rukovodio Mehmedagić, potvrđena kroz parlamentarni nadzor rada Agencije...

  • Vijesti

  • 21. Sep. 2023  21. Sep. 2023

  • 3

Alen Nakić, advokat Osmana Mehmedagića, oglasio se povodom navoda medija da je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, izdao počasnu iskaznicu OSA-e Salki Zildžiću, koji je prije dva dana uhapšen u Srbiji zbog nelegalnog posjedovanja oružja.  

Prije svega, a polazeći od obaveze čuvanja svih informacija do kojih je došao u obnašanju funkcije generalnog direktora OSA BiH, koje je dužan čuvati kao službenu tajnu i nakon prestanka mandata/funkcije, te radi očuvanja integriteta službe kojom je rukovodio, ističemo da je rad i rukovođenje OSA, za vrijeme mandata Mehmedagića, bio zasnovan na dosljednom poštivanju temeljnih principa vladavine prava i pozitivnopravnih propisa koji reguliraju rad OSA u svim njenim segmentima, uključujući i izdavanje legitimacija koje su izdavane u okviru rada iste, navodi se u saopćenju upućenom medijima. 

U istom se navodi da su u javnosti iznesana difamirajuća tvrđenja i implicitni zaključci, potpuno neosnovano, dodajući da o tome svjedoči činjenica da sam naziv predmetne iskaznice, ukazuje da ista u odnosu na njenog nosioca, apsolutno ne proizvodi nikakva ovlaštenja u skladu sa Zakonom o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

Pojašnjenja i pravilnog informiranja javnosti radi, ističemo da su apsolutno netačne informacije, te da imaju karakter dezinformacija plasiranih sa posebnim ciljem, a prema kojima je gospodin Mehmedagić Osman, gospodinu Zildžiću izdao počasnu iskaznicu OSA, sa sadržinom čija je preslika objavljena u printanim i elektronskim medijima u BiH. Osim toga, a u kontekstu neosnovanog dovođenja u vezu gospodina Mehmedagić Osmana i gospodina Zildžića, kroz rad OSA/OBA BiH, posebno ističemo da su aposlutno neosnovani difamirajući navodi prema kojima je gospodin Mehmedagić Osman, počasne iskaznice Agencije, izdavao licima, a navodno i gospodinu Zildžiću, sa ciljem stvaranja stranačke obavještajne službe, navodi se.

U saopćenju u se ističe da je zakonitost rada OSA/OBA BiH, za vrijeme dok je njom rukovodio Mehmedagić, potvrđena kroz parlamentarni nadzor rada Agencije, kao i činjenicu usvajanja izvještaja o radu OSA/OBA BiH, te plana rada Agencije u skladu sa pozitivnom pravnim propisima.

Svaki suprotan zaključak od prethodnog, značio bi propust u radu organa nadležnih za parlamentarni nadzor, kao i propust organa nadležnih za analizu i usvajanje izvještaja i plana rada Agencije, navodi se u saopštenju koje je u ime bivšeg direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića javnosti uputio njegov advokat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...