"TROJKA" POD ŽESTOKIM PRITISKOM S-H KOALICIJE: "Izborna reforma i Ustavni sud, pitanja su koja se ne mogu riješiti i koja će BiH gurnuti prema raspadu"

Mostarski portal ABC, pod kontrolom Dragana Čovića, danas je liderima Trojke uputio jasnu prijetnju: "Nakon europskih zakona slijede izborna reforma i Ustavni sud BiH, pitanja koja se ne mogu riješiti i koja će BiH gurnuti prema raspadu". 

  • Mini market

  • 21. Sep. 2023  

  • 4

Stranke Trojke (SDP, NiP i Naša stranka) neće pristati na ucjene SNSD-a i u Ustavnom sudu se neće odlučivati po nacionalnoj osnovi, rekao je danas premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić 

Ako SNSD kao uslov postavlja Ustavni sud, onda nema razgovora, rekao je Nikšić u intervjuu "Jedan" koji će biti emitovan večeras u 20:00 sati na BHT-u.  

"Uslovljavanje nije način, ni manir na koji se mogu rješavati pitanja Ustavnog suda i državne imovine. Ako SNSD to uslovljava, u redu, nema dalje razgovora", kaže Nikšić.  

Nikšić ističe da je Trojka bila jasna i precizna, pristala je na formiranje radne grupe na nivou Vijeća ministara koja bi trebala da radi na pripremi novog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.  

"Taj zakon mora da bude u skladu sa evropskim standardima. Ne dolazi u obzir, što se tiče SDP-a BiH, a siguran sam i Trojke, da pristanemo da se u Ustavnom sudu odlučuje po nacionalnoj osnovi. Nama je potpuno jasno kad dođemo u situaciju da ispunjavamo uslove na putu prema Evropskoj uniji, da ne možemo biti članica a da imamo strane sudije u Ustavnom sudu", pojašnjava Nikšić.  

Ističe da je Trojka do sada pokazala da nije podložna ucjenama i uvjetovanjima. Ono što rade je, kaže, traženje rješenja kroz razgovore i određene kompromise.  

S druge strane, lider SNSD-a, Milorad Dodik, ultimativo zahijeva da se odmah na dnevni red stavi zakon o Ustavnom sudu BiH, insistirajući da se strane sudije eliminiraju iz ove istitucije. U tome ga podržava i lider HDZ-a, Dragan Čović, kome je pak prioritet izmjena izbornog zakonodavstva. 

Mostarski portal ABC, pod kontrolom Dragana Čovića, danas je liderima Trojke uputio jasnu prijetnju: "Nakon europskih zakona slijede izborna reforma i Ustavni sud BiH, pitanja koja se ne mogu riješiti i koja će BiH gurnuti prema raspadu"

Drugim riječima kazano, Čović poručuje liderima Trojke da popuste pod zahtjevima SNSD-a i HDZ-a, inače rizikuju raspad države! O tome će Trojka s Čovićem i Dodikom razgovarati početkom naredne sedmice u Mostaru.  

altABC portal / Screenshot

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...